latinica  ћирилица
07/07/2022 |  09:54 ⇒ 13:56 | Аутор: СРНА

Акција "Инсајдер": Остварили велику имовинску корист кријумчарењем миграната

Током истраге у оперативној акцији "Инсајдер" прикупљени су докази да су припадници организоване криминалне групе у дужем периоду кријумчарили мигранте према територији Хрватске, чиме су остваривали велику имовинску корист и наносили штету безбједносној ситуацији у БиХ, саопштено је из Тужилаштва БиХ.
Суд и Тужилаштво БиХ - Фото: РТРС
Суд и Тужилаштво БиХФото: РТРС

Поступајући тужилац Посебног одјељења за организовани криминал, привредни криминал и корупцију, од раних јутарњих часова координише активности припадника Граничне полиције БиХ који врше претресе на осам локација у односу на већи број особа осумњичених за кривична дјела удруживања ради кријумчарење особа, наводи се у саопштењу.

Претреси се врше на подручју Тузле, Зворника, дистрикта Брчко и Коњица.

Током истраге у оперативној акцији "Инсајдер" прикупљени су докази да су припадници организоване криминалне групе у дужем периоду ступали у контакт са мигрантима који незаконито бораве у БиХ, те за новчану накнаду вршили скривање, организовање, превоз и кријумчарење илегалних миграната према територији Хрватске, те даље према земљама ЕУ.

У саопштењу се додаје да су осумњичени извршењем кривичних дјела остваривали велику имовинску корист, те наносили штету безбједносној ситуацији у БиХ у односу на кривична дјела повезана са илегалним миграцијама.

Након што буду спроведене истражне радње и претреси, поступајући тужилац даће упутства о даљим активностима према осумњиченима, наведено је у саопштењу.