latinica  ћирилица
07/07/2022 |  11:21 ⇒ 13:03 | Аутор: Агенције

Матвијенко: Оставка британског премијера неизбјежна, слична судбина пријети и другим ЕУ лидерима

Предсједница Савјета федерације Русије Валентина Матвијенко изјавила је да британски премијер Борис Џонсон био главни русофоб и јастреб. Према оцијени Матвијенко, његова оставка је неизбјежна због великог неповјерења грађана.
Валентина Матвијенко (Фото: EPA/SALVATORE DI NOLFI) -
Валентина Матвијенко (Фото: EPA/SALVATORE DI NOLFI)

- Британске власти су антируским расположењем утицали на опадање стандарда сопствених грађана и то је довело до оставке премијера. Џонсон је дискредитовао самог себе као политичар и премијер у очима грађана и по мом мишљењу заслужује адекватну оцијену - истакла је Матвијенко.

Она није искључила да судбина Џонсона може да снађе и друге европске лидере.

- Они (европски лидери) не размишљају о посљедицама, о томе до чега ће то довести у њиховим земљама. Увјерена сам да Џонсона неће јединог снаћи таква судбина - истакла је она.

Британски медији су раније данас јавили да је Џонсон пристао да поднесе оставку на мјесто лидера конзервативаца, а обраћање се очекује за неколико сати.

Џонсон ће остати премијер до јесени, наводе медији, додајући да ће трка за лидера Конзервативне партије бити одржана овог љета. Нови премијер ће, како се очекује, бити именован до конференције торијеваца у октобру.