latinica  ћирилица
07/07/2022 |  11:33 ⇒ 19:42 | Аутор: СРНА

Пилетина појефтинила, очекује се даљи пад

Пилетина у БиХ појефтинила је за двадесетак одсто у односу на прољеће, а с обзиром на то да цијене житарица на свјетским берзама полако падају очекује се додатни пад цијене у наредном периоду, рекао је предсједавајући Координационог тијела за живинарство и перадарство БиХ Предраг Миличић.
Месо -
Месо

Он наглашава да се тржиште донекле смирило у односу на прољеће када је дошло до енормног раста цијене пилетине, те је килограм пилећег бијелог меса коштао и до 16 КМ.

- Дошло је до пада цијена, што је поприлично релаксирало џепове потрошача. То је посљедица, прије свега, веома сиромашног тржишта и пада промета. Осим тога, ситуација је побољшана и када је ријеч о производњи сточне хране, с обзиром на то да су укинуте потпуне забране увоза - рекао је Миличић за Глас Српске.

Истакао је да охрабрују и посљедње информације са свјетских берзи да цијене житарица, које су у протеклом периоду достигле историјски максимум, полако падају.

- То нам даје за право да се надамо да ће и цијене готових производа још падати. Када је ријеч о цијенама конзумних јаја, оне нису ни близу могле да испрате раст улазних компоненти, имајући у виду и вишак производње на цијелом подручју БиХ, тако да тек у другом дијелу године очекујемо нормализацију цијена јаја - рекао је Миличић.

Указао је да се, према тренутним цијенама јаја, произвођачи налазе на нули, па чак и у минусу, што је, како каже, неколицину фарми већ довело до затварања.

Миличић, који је и директор компаније Агрекс из Доњег Жабара - једине која у БиХ има дозволу за извоз јаја за прераду у Европску унију, каже да су протекла два мјесеца била изузетно тешка.

- Успјели смо сав вишак послати на ино-тржиште. У девет пошиљки извезли смо укупно 2,72 милиона комада јаја у Хрватску и Италију за прераду - рекао је Миличић, нагласивши да је овај пласман у доброј мјери помогао свим осталим произвођачима у БиХ, јер да су сви морали да се боре за парче домаћег тржишта, цијене и минуси били би још драстичнији.