latinica  ћирилица
07/07/2022 |  12:13 ⇒ 12:18 | Аутор: СРНА

Предложити Влади мјере за помоћ слијепим лицима

Савез слијепих Републике Српске покушаће да уз помоћ Владе Српске пронађе начин за заштиту ове рањиве друштвене групе и ублажавање посљедица високе инфлације и економске кризе која додатно утиче на њихов економско-социјални положај, рекао је предсједник Савеза Бранко Сузић.
Бранко Сузић - Фото: СРНА
Бранко СузићФото: СРНА

Наводећи да Савез слијепих Републике Српске тренутно има 1.923 члана, Сузић је рекао да је потребно обезбиједити додатна финансијска средства за побољшање њиховог тешког материјалног положаја.

- Очекујемо и подршку у раду локалним организацијама, које су на неки начин запостављене и дио њих је пред гашењем због изостанка подршке од локалне заједнице, те нам је жеља да и то питање афирмишемо - рекао је Сузић новинарима у Источном Сарајеву.

Он је навео да је на сједници Управног одбора Савеза слијепих Републике Српске данас разматран полугодишњи извјештај о раду и финансијски извјештај, те да има још много питања која треба разматрати, међу којима је и запољшавање ове категорије становништва.

Сузић је додао да је било ријечи и о програмским активностима и о обиљежавању 30 година рада и постојања републичког Савеза слијепих у октобру.

Секретар Градске организације слијепих и слабовидих Источно Сарајево Јовица Мијатовић рекао је да тренутно имају 168 чланова из свих шест градских општина, те да имају много проблема, који су додатно усложњени тренутном економском ситуацијом и поскупљењима.

Он је додао да се труде да те проблеме ријеше на најбољи начин, али су им могућности ограничне.

Према његовим ријечима, финансијску помоћ им пружа град Источно Сарајево и општине Источно Ново Сарајево, Источна Илиџа и Трново.

- Да имамо већу финансијску подршку радили бисмо и више, а проблеми нашег чланства су углавном социјалне природе. Огроман број њих живи јако тешко, али надамо се да ћемо имати разумијевања надлежних како бисмо бар у некој мјери нашим члановима ублажили проблеме - истакао је Мијатовић.

Он је напоменуо да је за организације као што је ова, која штити интересе једне од рањивих друштвених група, потребно знатно више финансијских средстава.

- Ми морамо да платимо радника који обавља административно-техничка питања без кога наше удружење не може да ради. Ту су и трошкови за режије и нама остаје мало финансијских средстава да бисмо реализовали неке активности - указао је Мијатовић.

Он је додао да у оквиру аплицирања са одређеним пројектима реализују социјално-хуманитарне активности за чланство, као и различите едукације.

Начелник Одјељења за привреду и друштвене дјелатности општине Источно Ново Сарајево Игор Ђокановић, који је присуствовао сједници Управног одбора Савеза слијепих, рекао је да ова локална заједница подржава рад Градске организације слијепих и слабовидих Источно Сарајево и на годишњем нивоу издваја око 3.600 КМ.

- Ова организација је једна од најбоље организованих у нашој општини, али и граду Источно Сарајево и јако добро функционишу. Имамо добру сарадњу и ми смо ову организацију прогласили од општег значаја и сваке године се у буџету средства планирају за њих - истакао је Ђокановић.

Начелник Одјељења за привреду и друштвене дјелатности града Источно Сарајево Љиљана Лиздек рекла је да су упознати о раду Градске организације слијепих и слабовидих, а да је ова сједница била прилика да се додатно упознају о свим текућим проблемима.

Она је нагласила да ће сходно могућностима у наредном периоду покушати да издвоје више средства за рад Градске организације слијепих и слабовидих Источно Сарајево.

- Они учествују активно на пројектима који су предвиђени за организације цивилног друштва, односно невладин сектор и желим да похвалим њихов рад. Ми ћемо са аспекта градске управе наставити да их подржавамо - истакла је Лиздекова.

Љубинко Ребић који представља регију Семберије и Бирча истиче да имају око 250 чланова, наводећи да су уобичајени проблеми слијепих лица у свим регијама, а посебно су изражени у образовању, запошљавању, социјално-хуманитарној подршци на чему је тренутно посебан акценат.

Члан Управног одбора међуопштинске организације Савеза слијепих Приједор Слађана Миљевић рекла је да организација броји око 150 чланова, а да је од проблема посебно изражена незапосленост код млађих људи, недостатак адекватне асистенције по питању школовања и слично.

- Посебно је изражено сиромаштво које је евиденто због новонастале економске кризе. Популација слијепих је специфична, јер је чуло вида једно од најважнијих и јако је тешка генерално ситуација - напоменула је Миљановићева, додајући да је недостатак финансијских средстава увијек главни проблем.