latinica  ћирилица
07/07/2022 |  12:33 ⇒ 14:17 | Аутор: Агенције

Евро у посљедњих 20 година никад слабији (ФОТО)

Евро је потонуо на најнижи ниво у посљедњих 20 година у односу на амерички долар, пошто је могућност мање агресивног циклуса повећања камата од стране Европске централне банке допринијела увјерењу о паритету двије валуте.
Евро (Фото: EPA/ANATOLY MALTSEV) -
Евро (Фото: EPA/ANATOLY MALTSEV)

Јединствена валута је пала за чак 1,2 одсто на 1,0298 долара, што је најслабији ниво од децембра 2002. Евро је ове године пао за више од девет одсто у односу на долар пошто је рекордна инфлација ескалирала притиском на домаћинства и фирме, и заједно са посљедицама сукоба у Украјини, омета способност ЕЦБ да подигне стопе брзо као и ФЕД.

Према Блумберговом моделу одређивања цијена опција, сада постоји шанса од 60 одсто да валута еврозоне постигне паритет у односу на долар до краја године, у односу на 46 одсто забиљежених у понедјељак.

- Паритет је сада само питање времена - рекао је Неил Џоунс, шеф продаје валута финансијским институцијама у компанији "Мизухо".

Он се "клади" да ће ЕЦБ ове године испоручити мање од 140 базних поена, што је пад у односу на више од 190 базних поена прије скоро три недјеље. Очекује се да ће креатори политике започети свој први циклус пооштравања у овој деценији, касније овог мјесеца, са повећањем од 25 базних поена.

ФЕД је већ подигао стопе за 150 базних поена.

- Тешко је наћи много позитивних ријечи о евру - рекао је Доминик Банинг, шеф европског ФX истраживања у ХСБЦ-у, који очекује да ће се заједничка валута ове године трговати у паритету са доларом.

Евро је пао за чак 0,9 одсто у односу на швајцарски франак на 0,99257, на најнижи ниво од 2015.

- Девизно тржиште није у стању да поврати пуну ликвидност с обзиром на празнике у САД - рекао је Џоунс из Мизуха.