latinica  ћирилица
07/07/2022 |  12:51 ⇒ 14:40 | Аутор: СРНА

Анђелковић: Бошњачки лобисти покушавају да наведу НАТО да војно реагује у Српској

Политички аналитичар Драгомир Анђелковић рекао је да кругови европарламентараца повезани са Сарајевом покушавају да наведу НАТО да војно реагује у Републици Српској, да би задовољили хирове сарајевске елите и створили централизовану БиХ.
Драгомир Анђелковић (Фото: TANJUG/ JADRANKA ILIC) -
Драгомир Анђелковић (Фото: TANJUG/ JADRANKA ILIC)

Анђелковић је, коментаришући резолуцију Европског парламента о БиХ у дијелу у којој се међународни актери позивају да реагују "на сецесионистичке напоре руководства Српске", рекао да је то у ствари позив НАТО-у за војну интервенцију.

- А, када би то урадиле, онда би дошло до рата, јер српски народ је створио Републику Српску у врло тешким околностима када је Америка била доминантна у свијету и сигурно данас, када Америка већ губи позиције, не би прихватио да се одрекне Републике Српске. Интервенција би изазвала сукобе на Балкану који би по принципу домино ефекта цијели Балкан гурнули у несрећу - рекао је Анђелковић за Срну.

Према његовим ријечима, и НАТО стратези који би иначе против Срба предузели мјере то добро знају.

- Свјесни су да када би предузели те мјере да би отворили фронт и у позадини што би за њих била велика штета, стога се и уздржавају од потеза који би били врло агресивни у практичној сфери - рекао је Анђелковић.

Он је нагласио да бошњачки политичари виде да пролази воз и да оно што нису успјели да досад наметну неће моћи да наметну ни у будућности, те стога преко својих лобиста у Европском парламенту хушкају Запад да проба посљедњим напорима тако нешто да уради.

- Мислим да на Западу ипак има довољно рационализма и довољно здраве памети и да тако нешто неће урадити јер би себи нанели штету, а не само нама - рекао је Анђелковић.

Он је навео да је резолуција донекле темпирана пред 11. јул и комеморацију у Поточарима.

- То има везе са тим датумом, али мислим да није само ограничено на тај датум, напросто бошњачка елита и њихови лобисти на Западу виде да Запад губи снагу и да неће успјети да централизује БиХ и сада хушкају да се задњим напорима покуша, али мислим да су то празне приче – пријетња празном пушком, а при томе они који држе ту пушку знају да им је пушка празна - рекао је он.

Анђелковић је рекао да се европарламентарци, умјесто да осуде кршење Устава БиХ као највишег правног акта и да се залажу за демократију и правну државу, залажу за наставак тог рушења и подржавају неоколонијалну праксу која постоји већ деценијама у БиХ.

- Не руши Република Српска БиХ, нити спроводи било какве сецесионистичке потезе већ с друге стране БиХ руше они који противно Уставу и противно вољи конститутивних народа покушавају да наметну централизам. Европски парламентарци малициозно мијењају ток догађаја и представљају лажи као истину, а истину као лаж - закључио је он.

Европски парламент усвојио је јуче резолуцију о БиХ у којој се наглашава да је темпо приступања ЕУ одређен спровођењем реформи, те позивају међународни актери да подрже ОХР и да реагују на "сецесионистичке напоре руководства Републике Српске снажнијим и кредибилнијим приступом"