latinica  ћирилица
07/07/2022 |  13:35 ⇒ 14:22 | Аутор: РТРС

Још два дана до Пецка фестивала: Јесте ли резервисали мјесто?

Остало је још два дана до почетка трећег Пецка фестивал који се одржава 09. и 10. јула 2022. године у селу Пецка код Мркоњић Града. Овај фестивал нуди садржајан програм активног одмора на отвореном за све узрасте уз спортско-рекреативне, забавно-едукативне и друге садржаје.
Пецка фествал (уступљена фотографија) -
Пецка фествал (уступљена фотографија)

У складу са природним окружењем и у знаку здравих животних стилова, Фестивал учесницима нуди различите активности: пјешачење, бициклизам, спортско пењање на стијенама и болдеру, спортске и едукативне активности прилагођене дјеци, музички и забавни програм, сајамски програм посвећен аутдор опреми, те шарени маркет на којем се представљају домаћи производи и произвођачи.

Посебно је атрактиван кањонинг ријеком Кораном као нова фестивалска активност за коју су створени услови у протеклом периоду, преданим чишћењем и уређивањем корита рјечице Коране и стаза око ње, а која се налази у близини извора ријеке Сане.

Директор Фестивала Боро Марић фестивал доживљава као дан отворених врата села Пецка који се након двије године паузе враћа у село, нудећи садржајан програм активног одмора на отвореном за све који су активни или желе то бити.

- Село је најхуманије мјесто за живот и стога људе желимо вратити селу, а посебно дјецу, на коју се и односе бројне фестивалске активности и пратећи садржаји, приближити селу и омогућити им да кроз прилагођену инфраструктуру и активности што више времена проводе у природи - рекао је Боро Марић.

Током протекле двије године заокружена је инфраструктура у кругу Центра за посјетиоце Пецка, проширени смјештајни капацитети отварањем Пецка Оутдоор Ресорта, извори Сане инфрастуктурно су уређени и проглашени Спомеником природе "Врела Сане", Пецка је ушла у Топ 100 зелених дестинација на свијету, што је заједно довело до тога да је популарност Пецке озбиљно порасла, као и број њених посјетилаца.

У оквиру музичког програма Фестивала биће одржан концерт Кралја Чачка и Хора "Јазавац", а за учеснике фестивала који дводневни боравак на отвореном желе употпунити камповањем, те наставити дружење током ноћи уз ватру и спавати под ведрим небом обезбијеђен је и простор за камп.

Водичи на главним фестивалским активностима су бициклисти Тихомир Дакић и Драган Кабић – Центар за заштиту животне средине Александар Балабан - Планинарско удружење "Абонос" Бањалука, Мирослав Тривић и Дамјан Шодоловић - Планинарски клуб "Самит" Бањалука, тим из Пењачког клуба "Extreme" Бањалука, Биљана и Горан Топић - Орнитолошко друштво "Наше птице", SKC KIDS Бањалука, Вук Марић.

Едукативно-креативне радионице за дјецу водиће доц. др Александар Пајкановић, Електротехнички факултет УБЛ, Свјетлана Цеца Марковић, Атеље ФОТИНИ Бањалука, Александра Кузмановић, академска сликарка, тим Конфуцијевог института УБЛ и проф. Драгица Делић са студентима - Природно-математички факултет УБЛ.

Покровитељи и пријатељи Пецка фестивала су: Атос Банка Бањалука, MOLSON COORS Бањалука, Фонд за заштиту животне средине и енергетску ефикасност Републике Српске, Општина Мркоњић Град, Колектор CCL Лакташи, Туристичка организација Републике Српске, Крајина Бањалука, Пекара Мања, Вива компани Бањалука, Град Бањалука, Штампарија "Мако Принт" Бањалука, ALP Outdoor shop Бањалука, Туристичка агенција Цептер паспорт, Каприоло Бањалука, Агенција за развој и сарадњу CEREBRA Бањалука.

Заинтересовани посјетиоци могу се о свему више информисати и пријавити за жељене активности путем званичног портала https://peckaoutdoor.com/