latinica  ћирилица
07/07/2022 |  13:59 ⇒ 13:59 | Аутор: СРНА

Радановић: БиХ је заробљеник великобошњачке политике

У БиХ је на сцени великобошњачка политика чији је програм написан у памфлету "Исламска декларација", бившег муслиманског лидера Алије Изетбеговића, али је очигледно да већина држава ЕУ не разумије о чему се ту ради, изјавио је данас предсједник Одбора за заштиту права Срба у ФБиХ Ђорђе Радановић.
Ђорђе Радановић - Фото: РТРС
Ђорђе РадановићФото: РТРС

- У ЕУ само поједине државе попут Мађарске разумију позицију хришћанских народа у БиХ. Мађари разумију тешку позицију православне и католичке заједнице, јер су и они пет вијекова били у сталним сукобима са исламом који је желио покорити хришћанску Мађарску - каже Радановић за Срну.

Тако, истиче он, и комесар ЕУ за проширење и сусједство Оливер Вархељи много боље разумије српску позицију у БиХ, што је показао и на јучерашњем састанку у Бриселу са српским чланом Предсједништва БиХ Милорадом Додиком.

- Већи дио држава у ЕУ је под утицајем политике из САД, и своју политику према БиХ прилагођавају политици коју према БиХ води САД - рекао је Радановић, коментаришући јучерашњу резолуцију Европског парламента о БиХ у којој се позивају политички актери да остваре напредак у остваривању 14 кључних приоритета, али и међународни актери да реагују "на сецесионистичке напоре руководства Српске".

Према његовим ријечима, САД немају проблем ако се на територији БиХ створи јака бошњачка муслиманска држава, јер је БиХ далеко од САД, али није јасно како то не разумију политичари који управљају државама у ЕУ, јер БиХ има 1.011,4 километара копнене границе са ЕУ.

- У ЕУ нису свјесни да они, помажући муслимане у БиХ, не стварају функционалну БиХ, него муслиманску БиХ - сматра Радановић.

Ако су у БиХ, пита он, проблем српска или хрватска политика, како онда да тамо гдје муслимани самостално владају нема никакве мултиетничности.

Радановић прецизира да је у Кантону Сарајево Срба у јавном сектору свега 1,8 одсто, а у Тузланском кантону од 450 запослених само је 14 Срба.

- Ови подаци и статистика су неумољиви и јасно показују да имамо проблем са великобошњачком политиком која се замаскирала у грађанску БиХ - упозорава предсједник Одбора за заштиту права Срба у ФБиХ.

Радановић предлаже да институције Републике Српске одштампају 1.000 примјерака књиге "Исламска декларација" и да се на сваком састанку са представницима међународне заједнице примјерак књиге да на поклон, да странци прочитају и знају шта је бошњачка политика.

- Под плаштом "функционалне БиХ" се ради на унитаризацији и стварању државе један човјек - један глас. Како функционише бошњачка политика кад има позицију један човјек - један глас најбоље знају Срби у кантонима гдје су муслимани већина - категоричан је Радановић.