latinica  ћирилица
07/07/2022 |  14:33 ⇒ 16:18 | Аутор: СРНА

Мазалица: Од резолуције важнији договор Додика и Вархељија

Замјеник шефа Клуба посланика СНСД-а у Народној скупштини Српске Срђан Мазалица сматра да је резолуција Европског парламента о БиХ донесена под политичким притиском одређених политичких структура, те да оно што је важније јесте договор српског члана Предсједништва БиХ Милорада Додика са комесаром ЕУ за сусједство и проширење Оливером Вархељијем.
Срђан Мазалица - Фото: РТРС
Срђан МазалицаФото: РТРС

Мазалица је рекао да поруке са састанка Додик-Вархељи имају много већу тежину него било какве спекулације и паушалне оцјене које се односе на наводну сецесионистичку политику Републике Српске, те позиве међународној заједници да реагује.

- Представници министарстава спољних послова неких земаља ЕУ са којима сам разговарао рекли су да би БиХ могла да добије кандидатски статус ако се ријеши питање закона о сукобу интереса, о јавним набавкама и Високом судском и тужилачком савјету БиХ - рекао је Мазалица за Срну.

Према његовим ријечима, резолуција Европског парламента о БиХ, у којој се позивају политичи актери да остваре напредак у остваривању 14 кључних приоритета, али и да међународни актери реагују "на сецесионистичке напоре руководства Српске" донесена је под политичким притиском одређених политичких структура које имају идеолошке предрасуде према БиХ.

- Због тога добијамо разне квалификације које не би требало да буду важне - каже Мазалица.

Европски парламент усвојио је јуче резолуцију о БиХ у којој се наглашава да је темпо приступања ЕУ одређен спровођењем реформи, те позивају међународни актери да подрже ОХР и да реагују на "сецесионистичке напоре руководства Републике Српске снажнијим и кредибилнијим приступом".