latinica  ћирилица
07/07/2022 |  15:06 | Аутор: СРНА

Брнабић: Траже да Београд уради оно што не поштују ни чланице ЕУ

Премијерка Србије Ана Брнабић је изјавила да јој није јасна резолуција о Србији коју је усвојио Европски парламент и упитала како ће ЕУ промијенити преговарачку позицију када пет држава чланица не признаје самопроглашено Косово.
Ана Брнабић - Фото: ТАНЈУГ
Ана БрнабићФото: ТАНЈУГ

- Како, онда, траже од нас да урадимо нешто што не поштују ни саме државе чланице ЕУ. Молим ЕУ да нам кажу да ли се сада мењају правила игре или и даље имамо ову преговарачку позицију - поручила је Брнабићева поводом резолуције у којој су као услови за даљи напредак Србије ка ЕУ наведени нормализација односа са самопроглашеним Косовом и увођење санкција Русији.

Брнабићева је указала да Европска комисија у званичном документу, преговарачкој позицији за Поглавље 35, које се у случају Србије тиче Косова и Метохије и нормализације односа са Приштином, ниједном ријечју не помиње признање, већ свеобухватну нормализацију односа са Приштином.

- А Европски парламент је сада изгласао нешто друго. Сада могу да претпоставим само да ће Европски парламент да наложи Европској комисији да промени ту преговарачку позицију, а онда ми није јасно како ће променити преговарачку позицију усред преговарачког процеса. Јер то нису мале промене у правилима, већ огромне - изјавила је Брнабићева и нагласила да је "лопта у дворишту Брисела".

Када је ријеч о санкцијама Русији, премијер Србије је истакла да, с обзиром на то да од Европске комисије и држава чланица не постоји усвојена почетна позиција и преговарачки оквир који се тиче заједничке спољне и безбједносне политике ЕУ, не зна зашто очекују од Србије да се потпуно усклади са нечим што није усвојено.

- Мислим да више од седам година чекамо да се то усвоји од Брисела. А својевољно смо кренули да се постепено усклађујемо - рекла је Брнабићева.

Европски парламент усвојио је јуче резолуцију у којој се наводи да ће напредак Србије ка ЕУ директно зависити од јачања владавине права, нормализације односа са самопроглашеним Косовом и усклађивања са европском спољном и безбједносном политиком, што укључује увођење санкција Русији.