latinica  ћирилица
07/07/2022 |  15:37 | Аутор: РТРС

Прерађивачкој индустрији у Српској за повећање плата исплаћено 4,9 милиона КМ

Влада Републике Српске усвојила је данас информацију о провођењу поступка додјеле подстицаја за повећање плате радника са ефектима додијељених подстицаја за обрачунски период јул-децембар 2021. године, а највећи износ подстицаја исплаћен је привредним субјектима из прерађивачке индустрије у укупном износу од 4,9 милиона КМ, или 43 одсто од укупно исплаћеног подстицаја у наведеном обрачунском периоду.
Дрвопрерађивачи - Фото: РТРС
ДрвопрерађивачиФото: РТРС

Средства подстицаја за повећање плата радника за пети обрачунски период у рекордном износу од 11,3 милиона КМ, исплаћена су привредним субјектима који послују на подручју 36 градова/општина у Републици Српској, саопштено је из Бироа Владе за односе са јавношћу.

Најзначајни ефекат подстицаја у петом обрачунском периоду је повећање плата радника за 29,6 одсто у односу на период почетне плате код привредних субјеката који су остварили право на подстицај.

Укупан износ подстицаја на повећање плата који је одобрен у првих пет обрачунских периода, у периоду јул 2019 - децембар 2021. године, износи око 33,2 милиона КМ и односи се на укупно 89.237 радника којима су послодавци повећали плате у односу на почетни износ плате.

Владе Републике Српске на данашњој сједници усвојила је и одлуку о измјенама и допунама одлуке о одређивању приоритетних пројеката из Програма јавних инвестиција, на основу које се из Буџета Републике Српске у 2022. години финансирају и суфинансирају пројекти од 239 милиона КМ.

На основу ове одлуке, планирана је финансијска подршка за санацију и адаптацију објекта "Мали дом" у Палама, у вриједности 250.000 КМ, изградњу градске тржнице у Рогатици, у вриједности 350.000 КМ, те проширење смјештајних капацитета у Дјечијем вртићу "Бамби" у Рогатици, у вриједност 150.000 КМ.