latinica  ћирилица
07/07/2022 |  16:23 | Аутор: СРНА

Због процедуре увоза касни испорука вакцина против бјеснила

У Институту за јавно здравство Републике Српске навели су да вакцине против бјеснила још нису испоручене и да су тренутно у току њихове редовне провјере прије стављања у употребу.
ЈЗУ Институт за јавно здравство - Фото: илустрација
ЈЗУ Институт за јавно здравствоФото: илустрација

Из Института су за Срну истакли да се, према посљедњој информацији од добављача, са испоруком вакцина против бјеснила каснило због процедуре увоза.

У Институту су навели да је, након расписаног тендера и избора добављача, са изабраним добављачем потписан уговор о испоруци потребних/уговорених количина.

Епидемиолог у Институту Љубица Јандрић навела је да је бјеснило акутна заразна болест животиња од које оболијевају дивље и домаће животиње, а у одређеним приликама се може пренијети на човјека.

Јандрићева је истакла да код бјеснила не постоји адекватна терапија за изљечење, него само симптоматска терапија, а вакцина се користи за превенцију настанка ове болести након излагања могућем извору болести.

Институт, у складу са законском регулативом и унапријед припремљеним плановима, врши набавку свих имунобиолошких препарата - вакцине, имуноглобулини, серуми који се користе за заштиту здравља становништва у Републици Српској.