latinica  ћирилица
07/07/2022 |  17:30 ⇒ 21:13 | Аутор: РТРС

Пада цијена барела сирове нафте, али не и цијене на бензинским пумпама (ВИДЕО)

Глобалне цијене нафте опадају неколико дана за редом, па се сирова нафта тренутно продаје за мање од 100 долара по барелу.
Бензинска пумпа - Фото: РТРС
Бензинска пумпаФото: РТРС

Први већи пад цијена на свјетским берзама од краја априла на наше тржиште одразиће се тек наредне седмице. Тек тада очекује се да ће цијене деривата бити кориговане три до пет пфенинга на доле.

Прошло је вријеме кад се за 20 марака резервоар могао пристојно попунити.

Без 50 марака, кажу купци, нема потребе свраћати на бензинску станицу.

Цијене барела, каже Драган Тришић, стално варирају - понекад дневно пет до десет долара. Данашњи пад код нас ће се осјетити тек наредне седмице.

- Мислим да ће бити нешто већи пад на бензинима у односу на дизел. Оба базна деривата ће имати пад три до пет фенинга -рекао је Дрган Тришић, предсједавајући Групације за промет нафтом и нафтним дериватима из Привредне коморе Српске.

Субјективан је осјећај потрошача, тврди, да дистрибутери брже реагују када цијене треба подићи, а невољно их спуштају.

Милош Грујић, економски аналитичар, наводи – цијена коју видимо на бројчанику бензинске пумпе комбинација је различитих фактора.

Прије двије године један долар вриједио је колико и 0.89 евра. Данас кошта 0.98 евра. С друге стране, транспорт никада није био ни скупљи ни неизвјеснији.

- Потрошачи често забораве да када дође до наговјештаја поскупљења, сви напуне резервоаре и чекају неко вријеме да виде шта ће да буде. Ови који добављају нафту плате скупљу улазну цијену и зато се цијена неко вријеме задржи на истом нивоу - навео је Грујић.

Босна и Херцеговина је потуно овисна о увозу нафте, а занемарива је на глобалном тржишту, па на цијене не може да утиче.

Уредба Владе Републике Српске о ограниченим маржама на гориво на снази је од априла прошле године и то је, сматрају дистрибутери можда једини механизам који штити потрошаче, а привреди омогућава пословање у плусу.

Замрзавање цијена, потез хрватске Владе, сматрају, нанио је више штете него користи и довео до затварања десетине малих пумпи.

- У вријеме када значајно расту улазне цијене, читаво тржиште је доведено да не знате шта ће бити сутра. Да ли ћете имати одређени дериват на располагању и како ће ићи са цијеном, онда ви фактички стварате ситуацију гдје дистрибутери немају интерес да раде - додао је Тришић.

Дугорочна прогноза? Процјене не могу бити опречније.

- Према различитим процјенама озбиљних финансијских ауторитета и аналитичара, цијене барела ће варирати. Неке процјене кажу да ће ићи испод 50 долара по барелу, неке да ће ићи и до 150 и сви се усагласе једино да је јако незахвално у овом тренутку правити пројекције - наводи Грујић.

БиХ тржиште може једино да прати, а да интервенише, може једино на своје пореске апетите и нпр. смањи ПДВ или акцизе. То је, међутим, потез који никада до сада није повукла.