latinica  ћирилица
07/07/2022 |  17:55 ⇒ 20:02 | Аутор: РТРС

Дипломате из Српске против самовоље Бисере Турковић (ВИДЕО)

Без сагласности и консултација са Савјетом министара и Предсједништвом БиХ, министарка спољних послова Бисера Турковић уочи обиљежавања 11. јула из Сарајева настоји дириговати амбасадорима широм свијета.
Република Српска (@Vlada_Srpske) - Фото: Тwitter
Република Српска (@Vlada_Srpske)Фото: Тwitter

У дипломатско - конзуларним представништвима у којима сједе Срби, Турковићевој одговарају - без одлуке Савјета министара или Предсједништва заставе неће бити спуштене на пола копља, а инструкције које сте нам упутили неће бити примјењене.

Под ознаком "хитно", министарка спољних послова Бисера Турковић шаље инструкције ДКП мрежи.

Док чека одлуку о проглашењу 11. јула Даном жалости у БиХ, самоиницијативно шаље допис којим игнорише, не само Савјет министара, већ и Предсједништво БиХ. Њиме, између осталог, захтијева сљедеће: Сва дипломатско – конзуларна представништва и мисије БиХ  дужна су да спусте заставу Босне и Херцеговине на пола копља, да пошаљу циркуларну ноту надлежним министарствима спољних послова у земљи пријема и у обавези су да на пригодан и достојанствен начин обиљеже 11. јули 2022. године.

Судећи по одговорима српских амбасадора, Турковићеве инструкције остаће мртво слово на папиру. Сагласни су – министарка поново излази из оквира својих надлежности.

- Ово узурпирање надлежности Предсједништва о вођењу спољне политике је постало устаљена и злоупотреба положаја министарке Турковић и уколико добијемо допис од Предсједништва или Савјета министара поступићемо по њиховим инструкцијама - навео је Бојан Вујић, амбасадор БиХ у САД.

- Она представља још један израз самовоље Бисере Турковић. У складу са тим Амбасада БиХ у Канади неће поступити по овој инструкцији, занемариће је и вјерујем да ће исто урадити колеге из Републике Српске у другим амбасадама и конзулатима - истакао је Марко Милисав, амбасадор БиХ у Канади.

Става су и да мандат користи за заступање интереса СДА. А својим поступцима, кажу, нарушава углед БиХ у региону и свијету. Под образложењем да БиХ нема закон о празницима, игнорисали су и њене раније наредбе поводом 25. новембра и 1. марта.

- Ми смо слали и отворена писма поводом одређених датума ка министарки, јавности. Међутим, осим преписке са њом видимо да није било никаквог ефекта. Она наставља своју праксу и све то доводи до поремећених односа и ствара се једна лоша атмосфера како у друштву тако и у институцијама - поручила је Милица Ристовић Крстић,  амбасадорка БиХ у Грчкој. 

У бх. амбасади у Хрватској питају – шта би било да се таквим методама службе Срби? Да ли би међународни фактор имао разумијевања или би зажмирио, па чак и подржавао узурпацију спољне политике?

- Сада се ћути, сада се томе даје вјетар у леђа. Сутра да дође министар из реда српског народа то ће се називати сепаратизмом, рушењем државе. Биће занимљиво то посмарати, јер је Турковићева отворила један нови начин функционисања спољне политике - категоричан је Александар Врањеш, амбасадор БиХ у Хрватској.

Српски кадрови који су се раније игнорисали овакве Турковићеве инструкције били су мета напада бошњачке дијаспоре.

Покретана је и петиција за смјену амбасадора Марка Милисава, а због пријетњи и увреда морале су реаговати и канадске власти.