latinica  ћирилица
07/07/2022 |  18:07 ⇒ 20:12 | Аутор: РТРС

Завршена жетва у Козарској Дубици, ускладиштено 4.000 тона пшенице (ВИДЕО)

Ратари у сјеверозападном дијелу Републике Српске успјешно приводе крају жетву пшенице. Послије Лијевче поља, гдје су приноси просјечни, у Дубичкој равни резултати су знатно бољи. Охрабрује чињеница да је све интензивнија и производња сјеменске пшенице.
Жетва пшенице - Фото: РТРС
Жетва пшеницеФото: РТРС

Према процјенама под хљебним житом на подручју Козарске Дубице је било до 1.800 хектара. Приноси се у просјеку од четири до шест тона у брдском, те осам и више тона на подручју Дубичке равни.

Ратари углавном за сада пшеницу складиште јер још није утврђена откупна цијена. Откупљивачи кажу да уз надпросјечне приносе и цијену од 65 пфенига, те све субвенције Владе Републике Српске, обезбјеђује зараду.

 - Неких 65 фенинга би било реална цијена за овај принос и ја разумијем оне који имају мање приносе јер нису довољно ђубрили и примјенили све агротехничке мјере. Та цијена је њима ниска - каже Откупљивач Дарко Секимић.

У Дубичкој равни све је интензивнија производња сјеменске пшенице. У предузећу "Јелена" на 130 хектара произведено је више од 1.100 тона три сорте сјеменске пшенице. Посебно премију имају сорте са повећаном количином глутена намијењену млинској индустрији.

- Радимо на тој сорти и наши су је кооперанти препознали тако да смо их и ми мало стимулисали да та сорта заживи. Плаћамо је 10 одсто више у односу на тржишну цијену јер ипак то је квалитет, а квалитет се мора платити - каже помоћник директора овог предузећа Милан Делић.

До сада је у силосима на подручју Козарске Дубице ускладиштено око 4.000 тона пшенице. До 1. августа лагеровање пшенице у силосима "Јелене" је бесплатно. Од 1. августа до 1. септембра складиштење се плаћа 2,5 КМ по тони. Након тог рока пшеница мора да се извезе или прода, како би се силоси припремили за пријем кукуруза.