latinica  ћирилица
07/07/2022 |  18:18 ⇒ 20:15 | Аутор: РТРС

Вишеград: РИК поништио гласове стигле поштом на референдуму за опозив начелника (ВИДЕО)

Не назире се крај политичкој тракавици у Вишеграду након референдума о опозиву начелника општине Младена Ђуревића. Републичка изборна комисија на данашњем засједању поништила је гласове путем поште и наложила првостепеној комисији да приликом потврђивања резултата ове гласачке листиће не уноси у коначне резултате. Овакав исход очекивао је начелник Ђуревић и његова партија СНСД која је и уложила жалбе, али њоме сигурно неће бити задовољна скупштинска већина.
Вишеград - Фото: РТРС
ВишеградФото: РТРС

Повреда Изборног закона БиХ, тачније начела личног гласања, односно непотписани гласачки листићи, главни је разлог за овакву одлуку Републичке изборне комисије која је другостепено прихватила жалбе СНСД-а, а које је претходно одбила општинска комисија.

Да је гласање путем поште било нелегално од почетка, тврди начелник Вишеграда Младен Ђуревић. Супротног става су у скупштинској већини која се није жалила РИК-у, али јесте ЦИК-у. И прије доношења одлуке тражили су њено одбијање, укључивање Централне изборне комисије БиХ и признавање прелиминарних резултата од 23. јуна као коначних. А помоћ се тражила и на другим сарајевским адресама.

- Ми се нисмо никоме жалили изузев ЦИК-у. Јесмо писали и ОХР-у, високом представнику, ја лично и скупштинска већина на челу са мном као предсједником Скупштине - изјавио је предсједник општинског парламента Муамер Софовић.

Имајући у виду све познате чињенице о Шмитовом боравку у БиХ и односу Српске према њему, врло интересантно је да овај потез није засметао никоме од представника седам српских странака које са НиП-ом чине скупштинску већину.

- Све што је Скупштина и што је предсједник Скупштине општине написао, скупштинска већина стоји иза тога - истакао је Миле Лакић, одборник Покрета за Вишеград.

Одборник СНСД-а Дарко Андрић каже да осуђују такав поступак скупштинске већине која је и покренула референдум.

 - Скупштинска већина држи у блокади Вишеград већ двије године и сад уз помоћ одборника Народа и правде, који има 160 гласова, успио је да наговори седам странака из Српске да фактички признају Кристијана Шмита - каже Андрић.

У политички подијељеном Вишеграду грађани су или за једну или за другу политику, али су јединствени када је ријеч о Кристијану Шмиту.

Јединствени су грађани и у оцјени да у политичким препуцавањима највише трпе они. У Вишеграду све је стало - нема реализације инфраструктурних пројеката, не издвајају се средства за спорт и остало. Иако је буџет усвојен, општина је у блокади, каже начелник Младен Ђуревић који одлуку РИК-а дочекује у својој канцеларији.

- Оно што ћу сугирно урадити, јесте да ћу искористити своје законско право да послије одлуке РИК-а, гдје очекујем да ће бити одлука да референдум није успио, затражим од Владе Републике Српске распуштање локалног парламента јер на то имам право - рекао је начелник Ђуревић.

Даљи кораци су јасни – након става РИК-а, општинска комисија треба да потврди резултате и припреми извјештај за локалну скупштину, а затим се све просљеђује Републичкој изборној комисији на коначну ријеч – да ли је опозив успио или не. Посао би можда могао бити готов за мјесец, ако нека од страна не покрене управни спор, што је врло извјесно.