latinica  ћирилица
07/07/2022 |  18:51 ⇒ 22:03 | Аутор: ТАНЈУГ

Путин: Русија ће учинити све да помогне људима у Донбасу

Русија и њено руководство намјеравају да учине све да помогну људима који живе и раде у Донбасу, изјавио је данас предсједник Русије Владимир Путин обраћајући се побједницима такмичења "Лидери Русије".
Москва (Фото: Sputnik/Ilya Pitalev) -
Москва (Фото: Sputnik/Ilya Pitalev)

- Русија и руска влада, руско руководство учиниће све да помогну људима који тамо живе и раде - рекао је он, пренио је ТАСС.

Он је похвалио намјеру једног од побједника такмичења да преузме функцију замјеника министра просвјете и науке самопроглашене Доњецке Народне Републике (ДНР).

- Чињеница да сте донијели ову одлуку доказује да немате за циљ неку јефтину каријеру, већ да служите отаџбини, посебно народу. То је за сваку похвалу - истакао је Путин.

Руски предсједник је нагласио да је Украјина спроводила изолацију и вршила геноцид над становницима Донбаса, изјавио је председник Русије Владимир Путин на састанку са победницима такмичења „Лидери Русије“.
 
- То и јесу изолација и геноцид, ако се има у виду војни притисак који је вршен током осам година - рекао је руски лидер.
 
Он је скренуо пажњу на неколико главних сфера у којима је вршен притисак на становништво Донбаса.
 
- Људи су тамо дуго времена – осам година – били, што се каже, ни на небу ни на земљи. Схватате ли у чему је проблем? Нису имали никакве пасоше – ни украјинске ни руске. Чак нису могли да купе авионску карту како би путовали по Русији. Нису могли да пошаљу своју децу на школовање. Чак ни на руске универзитете! Постоји квота! Значи, везе са Украјином су прекинуте, а са Русијом нису успостављене. Да не говорим о гранатирању и осталом - казао је Путин.

Он је нагласио да Запад покушава да пребаци кривицу за актуелну кризу око хране на Русију, али су проблеми почели знатно раније због потеза које је вукао Запад.

- На Западу данас говоре много о томе шта се дешава и пребацују кривицу на Русију за актуелну кризу око хране - рекао је Путин и додао да су експерти "свакако свјесни да је криза почела да се манифестује у вријеме борбе против пандемије короне".

- Криза је настала када су развијене привреде почеле да злоупотребљавају свој монополски положај у монетарној сфери и када су се упустили у штампање новца - навео је Путин.