latinica  ћирилица
07/07/2022 |  21:54 ⇒ 08/07/2022 | 07:27 | Аутор: ТАНЈУГ

Ко ће наслиједити Бориса Џонсона?

Након данашње оставке британског премијера Бориса Џонсона на мјесто лидера Конзервативне странке, остаје отворено питање ко ће бити његов насљедник, а новинска агенција Ројтерс је објавила преглед могућих кандидата.
Борис Џонсон (Фото: EPA-EFE/TOLGA AKMEN) -
Борис Џонсон (Фото: EPA-EFE/TOLGA AKMEN)

Листу могућих кандидата Ројтерс започиње министарком спољних послова Британије Лиз Трас, миљеницом владајуће Конзервативне партије, која је прве двије године Џонсоновог премијерског мандата провела као министарка трговине, а прошле године је именована за главног британског преговарача с Европском унијом.

Трас је сада задужена да се бави трговинским проблемима у вези са Сјеверном Ирском који су настали након Бреxита, а због њеног тврдог става по том и другим питањима британска јавност је често повезује с Маргарет Тачер, наводи Ројтерс.

Ројтерс потом истиче бившег британског министра спољних послова Џеремија Ханта, који је заузео друго мјесто приликом избора новог лидера у оквиру Конзервативне странке 2019. године када је побиједио Џонсон, а раније ове године је изјавио да његова амбиција да постане премијер "није потпуно нестала".

Сљедећи кандидат је министар одбране Бен Волас, који је посљедњих мјесеци престигао Лиз Трас и постао најпопуларнији члан владе међу члановима Конзервативне партије, захваљујући његовом односу према украјинској кризи.

Био је министар безбједности од 2016. године до преузимања садашње улоге, а побрао је симпатије када је његово одјељење прошле године евакуисало британске држављане и савезнике из Авганистана, као и због слања оружја у Кијев.

Ројтерс као могућег кандидата помиње и Ришија Сунака, који је у уторак поднио министра финансија, рекавши да британска јавност оставку на мјесто "с правом очекује да влада мора бити компетентна и озбиљна", а до прошле године је био фаворит за насљедника Џонсона.

Порасла му је популарност због његовог економског пакета за ублажавање посљедица епидемије ковида-19, који је укључивао програм задржавања радних мјеста којим је спријечена масовна незапосленост, али је касније критикован, јер британским домаћинствима није давао довољну подршку у вези с повишеним трошковима живота и што је заједно са Џонсоном прекршио противепидемијске мјере.

За њима слиједе Сахид Џавид, први министар који је поднио оставку у знак протеста када је Џонсон оптужен да је крио сазнања да је један конзервативни посланик починио сексуално узнемиравање.

Ту је и Надим Захави, новоименовани министар финансија, који је оставио утисак на британску јавност као "министар за вакцине" у вријеме када је Британија брзо развила вакцину против ковида-19.

Слиједи Пени Мордаунт, бивша секретарка одбране, коју је Џонсон отпустио када је постао премијер након што је подржала његовог ривала на избору лидера у оквиру Конзервативне странке, као и Том Тагенхат, предсједник парламентарног одбора за спољне послове и бивши војник који се борио у Ираку и Авганистану и Суела Брејверман, главни тужилац и присталица Бреxита, коју су адвокати жестоко критиковали током њеног мандата, оцјењујући да је британска влада прекршила међународно право у вези с трговином са Сјеверном Ирском, наводи британска агенција.