latinica  ћирилица
08/07/2022 |  12:31 ⇒ 19:35 | Аутор: РТРС

Илузорно очекивати да ће иједан српски амбасадор испоштовати инструкцију Турковићеве (ВИДЕО)

Инструкција министарке иностраних послова у Савјету министара Бисере Турковић да су сва дипломатско-конзуларна представништва и мисије БиХ дужни да спусте заставу БиХ на пола копља поводом обиљежавања 11. јула је илузорна и тешко је очекивати да ће је иједан српски амбасадор испоштовати, каже за РТРС амбасадорка БиХ у Грчкој Милица Ристовић Крстић.
Република Српска - Фото: РТРС
Република СрпскаФото: РТРС

Става je и да мандат користи за заступање интереса СДА.

А својим поступцима, кажe, нарушава углед БиХ у региону и свијету. Под образложењем да БиХ нема закон о празницима, игнорисали су и њене раније наредбе поводом 25. новембра и 1. марта.

- Ми смо слали и отворена писма поводом одређених датума ка министарки, јавности. Међутим, осим преписке са њом видимо да није било никаквог ефекта. Она наставља своју праксу и све то доводи до поремећених односа и ствара се једна лоша атмосфера како у друштву тако и у институцијама - поручила Ристовић Крстић.

У бх. амбасади у Хрватској питају – шта би било да се таквим методама службе Срби? Да ли би међународни фактор имао разумијевања или би зажмирио, па чак и подржавао узурпацију спољне политике?

- Сада се ћути, сада се томе даје вјетар у леђа. Сутра да дође министар из реда српског народа то ће се називати сепаратизмом, рушењем државе. Биће занимљиво то посмарати, јер је Турковићева отворила један нови начин функционисања спољне политике - категоричан је Александар Врањеш, амбасадор БиХ у Хрватској.

Наиме, Турковићева је, без сагласности и консултација са Савјетом министара и Предсједништвом БиХ, под ознаком хитно послала инструкције ДКП мрежи са захтјевом да су сва дипломатско-конзуларна представништва и мисије БиХ дужни да спусте заставу БиХ на пола копља, да пошаљу циркуларну ноту надлежним министарствима спољних послова у земљи пријема и "да су у обавези да на пригодан и достојанствен начин обиљеже 11. јули".