latinica  ћирилица
08/07/2022 |  14:45 ⇒ 20:11 | Аутор: Независне

Њемачки Бундестаг усвојио одлуку о упућивању војника у мисију Алтеа у БиХ (ВИДЕО)

Њемачки Бундестаг прихватио је данас приједлог Владе Њемачке да у БиХ у оквиру мисије Алтеа пошаље 50 њемачких војника.
Бундестаг (Фото: EPA/FILIP SINGER) -
Бундестаг (Фото: EPA/FILIP SINGER)

Од 617 присутних "за" је гласало њих 516, "против" је било 98, а троје је било уздржано.

За овај приједлог гласали су Социјалдемократе, Зелени и Либерали, који чине њемачку владу, те опозициони Демохришћани, док су против били Љевица и десна Алтернатива за Њемачку.

Истовремено, исте странке прихватиле су и приједлог СПД-а, односно препоруку Влади Њемачке у којој се, између осталог, тражи да се у БиХ укине концепт конститутивних народа и уведе принцип један човјек један глас.

Говорници из редова Социјалдемократа, Зелених, Либерала и Демохришћана осудили су, како су рекли, сецесионистичку политику Милорада Додика, српског члана Предсједништва, и устврдили да на њега утиче Владимир Путин, предсједник Русије, који, како тврде, жели дестабилизовати западни Балкан у контексту сукоба у Украјини.

С друге стране, љевичари и десничари су сматрали да Њемачка не треба да шаље своје војнике у БиХ, те да треба да се држи традиционалне политике Њемачке војног немијешања у догађаје у иностранству.

Подржали су Кристијана Шмита, кога Република Српска не признаје, и заложили се да БиХ што прије добије статус кандидата за чланство у ЕУ.

Љевичари су указали на опасност да ако Русија у новембру не прихвати продужење мандата ЕУФОР-а, ЕУ и САД могу закључити НАТО мисију, што би, како тврде, било кршење међународног права. Жаклин Настић из Љевице је утврдила да циљ није заштита грађана БиХ, већ дјеловање против Русије и Кине, а да се заборавља утицај Саудијске Арабије и Турске и растући утицај исламиста.

Десничари из АФД-а сматрају да је БиХ пропала држава, а Рудигер Лукасен из АФД-а је указао на прошле војне мисије на којима је учествовала Њемачка, од рата на Косову па до Афганистана, за које тврди да су против међународног права јер немају одобрење УН-а.

- Стабилност Западног Балкана свакако јесте у нашем интересу јер постоји опасност од доласка избјеглица, раста криминала или слично. Али овакав мандат ништа неће измијенити - рекао је он.

Филип Кремер из Зелених је рекао да Додик" провоцира парамилитарним парадама, ревизионизмом историје и пријетњом да ће повући надлежности из области правосуђа, пореза и одбране са нивоа БиХ".

- Нећемо допустити још један сукоб у Европи, а обновљени мандат за Алтеу је наш почетни допринос да се такав сценарио већ сад превентивно спријечи - рекао је он.

Адис Ахметовић, посланик СПД-а, је рекао да њемачки ангажман у ЕУФОР-у спречава сецесионизам и стварање трећег ентитета.

- Санкције морају погодити оне који урушавају структуре земље, демократију и проспаритет. БиХ треба стабилне институције које могу издржати било коју форму етнонационализма - рекао је он.

Кнут Абрахам из ЦДУ/ЦСУ је споменуо допринос Ангеле Меркел, бивше канцеларке, на повезивању региона кроз Берлински процес и поздравио је одлуку садашње владе Олафа Шолца да ову политику настави.

Он се успротивио приједлогу СПД-а о томе да се не настави концепт конститутивних народа у БиХ.

- По мени, овдје се ради о томе како три конститутивна народа учинити равноправним и гарантирати мањинска права осталим групама - рекао је он.