latinica  ћирилица
09/07/2022 |  17:09 ⇒ 17:49 | Аутор: СРНА

Којић: Странци морају да виде и српске жртве

Предсједник Општинске организације породица заробљених и погинулих бораца и несталих цивила Сребренице Бранимир Којић рекао је да је оправдано постављање фотографија 3.267 убијених и погинулих Срба из средњег Подриња уз пут Братунац-Поточари да би их видјели међународни званичници који долазе на комеморацију Бошњацима у Поточаре.
Бранимир Којић - Фото: СРНА
Бранимир КојићФото: СРНА

Он је истакао да међународни представници деценијама игноришу српске жртве и не желе да о томе разговарају, ширећи наратив о карактеру рата у БиХ и Бошњацима као јединим жртвама што је нетачно и о чему се међународна јавност треба упознати на неки начин, а ово је један од начина.

- Ово је требало и раније урадити и показати да су и Срби имали огромне жртве и то скоро половина су били цивили, за разлику од бошњачких жртава које су скоро све били војници - истиче Којић за Срну.

Он је указао да свјетски медији и међународни представнци масовно долазе на комеморацију Бошњацима у Поточаре код Сребренице, а прије неколико дана нико од њих није дошао у Братунац да ода пошту за 3.267 Срба настрадалих прије 30 година.

Према његовим ријечима, ово је још један вапај и покушај да се укаже на неправду која се деценијама наноси породицама српских жртава и Србима, омаловажавањем њихових жртава за које нико не одговара, иако се зна да су у селима око Сребренице и Братунца муслиманске снаге починиле стравичне масовне злочине над српским цивилним становништвом.

- Једино је Елфета Весељи осуђена за убиство дјечака Слободана Стојановића из Каменице код Зворника и још двојица Бошњака за појединачна убиства у регији Бирач, док за масовне злочине над Србима судови нису никога процесуирали за 30 година што је срамота и неприхватљиво за здрав разум и цивилизовано друштво - појаснио је Којић.

Он је истакао да је ово један од могућих начина да се међународним представницима и јавности скрене пажња на истину о великом српском страдању у Подрињу и да је вријеме да починиоци злочина над Србима одговарају.

Према његовим ријечима, вријеме је да свијет прихвати чињенице и истину о страдањима и карактеру рата у БиХ, те да нису страдали само Бошњаци каква се неистина годинама шири.

Уз регионални пут Братунац-Поточари постављене су фотографије 3.267 српских цивила и војника из средњег Подриња убијених и погинулих у протеклом грађанском рату у БиХ.