latinica  ћирилица
10/07/2022 |  12:16 ⇒ 19:47 | Аутор: РТРС

Бошњаци опет бојкотовали комеморативну сједницу СО Сребреница (ВИДЕО)

Одборници српске националности минутом ћутања су одали почаст свим невино страдалим становницима Сребренице у протеклом рату, док су бошњачки одборници бојкотовали комеморативну сједницу Скупштине ове општине.
Комеморативна сједница СО Сребреница - Фото: СРНА
Комеморативна сједница СО СребреницаФото: СРНА

Сједници нису присуствовали одборници СДА и њихови коалициони партнери уз образложење да је позив за одржавање ове сједнице потписао потпредсједник локалног парламента, Милош Миловановић, умјесто предсједника Салка Турсуновића.

Српски одборници позвали су организаторе и учеснике обиљежавања страдања народа Сребренице да 11. и 12. јул протекну у миру, достојанству, међусобној толеранцији.

Бојкот сједнице на којој се одаје почаст свим невино настрадалим без обзира које националности је сраман чин који показује да људима попут Ћамила Дураковића није стало до суживота помирења већ до сукоба -каже начелник Сребренице Младен Грујичић.

- Жао ми је што неки из неразумљивих разлога бојкотују овакав скуп непоштујући ни своје ни туђе жртве. Ако поштујемо туђе жртве можемо очекивати да и други поштују наше - поручио је Грујичић.

Милош Миловановић потпредсједник СО Сребренице каже да је прекинута једна позитивна пракса настала још прије 16 година од када сви одборници заједнички одају почаст настрадалим.

Ова гарнитура бошњачких одборника има за циљ да распирује међунационалну нетрпељивост ,каже Миловановић.

- Ми смо показали да је српски народ спреман на суживот - додао је он.

Недолазак бошњачких одборника, Бранимир Којић, из организације породица погинулих види као тежњу да се одржи мит о Сребреници да су на овим просторима страдали само Бошњаци.

Којић додаје да слична ситуација преовладава и у појединим федералним медијима који су постављање фотографија убијених Срба на магистралном путу Братунац- Поточари злонамјерно пренијели уз констатацију да је ријеч о непознатим лицима на сликама.