latinica  ћирилица
11/07/2022 |  08:42 | Аутор: СРНА

Радановић: У ФБиХ смишљено затиру све што је српско

На подручју Федерације БиХ не постоји ниједно предратно православно гробље да није оштећено, а забиљежени су и бројни случајеви намјерног оштећења капела и цркава, као и промјене топонима који су подсјећали на Србе, тврди предсједник Одбора за заштиту права Срба у ФБиХ Ђорђе Радановић.
Ђорђе Радановић - Фото: РТРС
Ђорђе РадановићФото: РТРС

- На подручју ФБиХ, на коме је до посљедњег рата живјело 542.000 Срба, од почетка сукоба до данас оштећено је или добрим дјелом срушено и уништено 1.100 православних гробаља - рекао је Радановић за "Политику".

Радановић је у осврту на недавно скрнављење православног гробља у Горњим Фатовима у Маочи код Брчког рекао да је случај Маоче, највећег упоришта вехабија у БиХ, само један од многобројних примјера скрнављења православних гробаља и богомоља у ФБиХ.

Он је навео да се на сваком од стотињак православних гробаља у Тузланском кантону може видјети по неколико оштећених гробова и срушених и ишараних или у потпуности разбијених надгробних споменика.

- Многа од гробних мјеста се и не виде од смећа и угинулих животиња, који се ту намјерно остављају - истакао је Радановић.

Он је позвао стране званичнике у БиХ да обиђу сва повратничка мјеста у Републици Српској и ФБиХ и посјете и муслиманска и православна гробља, те да се лично увјере у каквом су стању.

Радановић је указао и на бројне случајаве намјерног оштећења капела и цркава, од којих су неке и опљачкане, а неке чак и запаљене, као што је црква у селу Врело код Цазина која још није обновљена.

- Није случајност да се баш у мјестима са већинским бошњачким становништвом руше и уништавају православна обиљежја. То се ради смишљено - сматра Радановић.

У прилог томе он је навео да је у ФБиХ промијењено и 1.800 топонима који су подсјећали на Србе, као што је случај села Митрово Брдо у Средњебосанском кантону.