latinica  ћирилица
11/07/2022 |  15:22 ⇒ 17:23 | Аутор: СРНА

Вулић: Шмит се се добро занио и умислио

Посланик СНСД-а у Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ Сања Вулић изјавила је да се њемачки гастарбајтер на привременом раду у БиХ Кристијан Шмит добро занио и умислио да је он тај који треба и може да суди Србима, јер су, према његовом мишљењу, криви што воле своје, а поштују туђе.
Сања Вулић - Фото: РТРС
Сања ВулићФото: РТРС

Реагујући на најаву Шмита да ће се ангажовати у вези са наставним програмом из историје у Српској и ФБиХ, Вулићева је нагласила да Српској не треба њемачки туриста да пише историју, те да ова најава још једном потврђује колико је БиХ немогућа и неперспективна земља.

- Доласком нациста и поробљавањем српског становништва 1941. године вршена је систематска трансформација образовања, насилно наметање усташких и фашистичких тема које су инкорпориране у образовни систем зарад ширења отрова нацизма и оправдавања монструозне идеологије и незапамћених злочина. Данас, након 70 година, Шмит покушава да ради исто - истакла је Вулићева за Срну, упитавши шта то Шмит поручује Србима и да ли је он послат од неког новог њемачког фирера, из неког новог Рајха?

Вулићева је поручила Шмиту да се не игра са српским народом.

- Мало ли вам је једна "Крвава бајка" када су Нијемци 1941. године извршили масакр над цијелим разредом гимназијалаца. Оправдање је било 100 Срба за једног убијеног Нијемца. Ваши преци нас нису истријебили тада, па нећете ни ви данас - нагласила је Вулићева.

Она је подсјетила на завјештање Стефана Немање српском народу које гласи: "Чувајте, чедо моје мило, језик као земљу. Ријеч се може изгубити као град, као земља, као душа. А шта је народ изгуби ли језик, земљу, душу?"

Вулићева је истакла да Срби имају оно што Шмит не може ни купити, ни стећи, ни "наметати", а то су понос и душа.