latinica  ћирилица
11/07/2022 |  22:30 ⇒ 22:37 | Аутор: СРНА

Линта: Основати институт са задатком да покаже да у Сребреници није био геноцид

Предсједник Савеза Срба из региона Миодраг Линта предложио је да Србија оснује институт за истраживање рата и ратних злочина чији би један од задатака био да аргументовано покаже да се у Сребреници 1995. године није десио геноцид над Бошњацима, те навео да је очигледно да је Хашки трибунал донио низ пресуда против чланова војног и политичког руководства Републике Српске, а да није имао ниједну утврђену важну чињеницу.
Миодраг Линта - Фото: РТРС
Миодраг ЛинтаФото: РТРС

Линта је навео да је Међународни суд правде у Хагу 2007. године донио одлуку да је у Сребреници почињен наводни геноцид, прије свега, на основу цијелог низа политичких пресуда које је донио Хашки трибунал против Срба, а које нису засноване на доказима и чињеницама, већ на претпоставкама и лажним исказима свједока.

- Хашки трибунал у својим пресудама апослутно није доказао да је политичко и војно руководство Републике Српске имало намјеру да уништи муслимане из Сребренице - нагласио је Линта.

Он је подсјетио да, према Конвенцији УН, геноцид чини свако ко има намјеру да у цијелости или дјелимично физички уништи неку националну, расну, етничку или вјерску групу, а ако се не утврди геноцидна намјера, сва наведена дјела су кажњива, али не као геноцид, већ као друго кривично дјело /злочин против човјечности, ратни злочин и друго/.

Линта наводи да би Срби, да су заиста хтјели да изврше геноцид, ликвидирали 25.000 до 30.000 муслиманских цивила који су били у њиховим рукама у Поточарима, а умјесто тога, српске снаге су организовале превоз муслиманских жена, дјеце и стараца и превезли их на територију под контролом муслимана, саопштено је из Информативне службе Савеза Срба из региона.

- Јасно је да измештање муслиманских цивила из ратног подручја Сребренице није и не може бити никакав доказ геноцидне намјере - наглашава Линта.

Осим тога, навео је Линта, Хашки трибунал није доказао да су погубљења муслиманских ратних заробљеника била геноцид, односно да су злочини у Сребреници извршени са геноцидним намјерама.

- Ради се о ратном злочину који је почињен из освете због масовног страдања српских цивила и бораца на подручју Сребренице и шире. Заробљени муслимански борци нису стрељани због националне, етничке, расне или вјерске припадности, већ зато што су третирани као непријатељи који су починили злочине над Србима - рекао је Линта.

Линта је оцијенио да Хашки трибунал није био заинтересован да потпуно и тачно утврди чињенично стање, те навео да се, између осталог, још не зна колико је муслимана било у Сребреници, колико их је било у колони која се пробијала према Тузли, колико их је страдало у борби са јединицама Војске Републике Српске, ко је издао наређења за погубљена заробљеника и колико их је побијено.