latinica  ћирилица
12/07/2022 |  12:40 ⇒ 19:52 | Аутор: РТРС

Предмет "Добровољачка": Ганић и остали изјаснили се да нису криви (ВИДЕО)

Ејуп Ганић и осталих девет оптужених за злочине у Добровољачкој улици 3. маја 1992. године у Сарајеву изјаснили су се на данашњем рочишту да нису криви.
Добровољачка - Фото: РТРС
ДобровољачкаФото: РТРС

Оптужени Бакир Алиспахић рекао је током рочишта да је оптужницу прочитао неколико пута, али да је није разумио.

Судија Брацо Ступар рекао је да су сви оптужени добили оптужнице на које су имали право приговора и да је све приложене приговоре Суд БиХ одбио.

Ступар је најавио да би главни претрес у предмету "Добровољачка" требало да буде заказан у року од 60 дана.

Фото: СРНА

По изласку из суднице медијима се обратио Асим Црналић, адвокат трећеоптуженог Хамида Бахте, који је рекао да се "онај ко је нападнут има право бранити и у принципу, онај који се брани, ријетко чини злочине".

Црналић је навео да је овдје таква ситуација да не постоје околности из којих се може закључити да су злочини почињени.

Осим Ганића, оптужница терети Заима Бацковића, Хамида Бахту, Хасана Ефендића, Фикрета Муслимовића, Јусуфа Пушину, Бакира Алиспахића, Енеса Бездроба, Исмета Дахића и Махира Жишку.

Суд БиХ потврдио је 12. маја оптужницу Тужилаштва БиХ која их терети да су 3. маја 1992. године у Сарајеву извршили напад на небрањену мјешовиту колону војника и цивила запослених у бившој ЈНА, која је била под пратњом мировних снага УН.

Оптужени се терете да су у оквиру својих функција и овлаштења у војним, полицијским и цивилним структурама, заједно са подређенима, планирали, подстрекавали и извршили напад на небрањену мјешовиту колону војника и цивила запослених у бившој ЈНА, под пратњом мировних снага УН.

Они се терете и да нису спријечили убиства и рањавања војника и цивила, да су пропустили да казне извршиоце убистава и рањавања, мучили и нечовјечно поступали према заробљеним војницима, да нису спријечили ни казнили извршиоце, те помагали починиоцима након извршеног злочина.