latinica  ћирилица
12/07/2022 |  14:23 ⇒ 17:38 | Аутор: РТРС

Конференција декана Медицинских факултета: Будућност и даљи напредак у сарадњи (ВИДЕО)

Будућност и напредак Медицинских факултета могућа је само сарадњом и заједничким дјеловањем у изради научно истраживачких радова. То је и начин да се лакше аплицира према фондовима Европске уније. Све су ово закључци конференције декана Медицинских факулета у БиХ, чије је домаћин била Бањалука.
Конференције декана Медицинских факултета у БиХ - Фото: РТРС
Конференције декана Медицинских факултета у БиХФото: РТРС

У медицини ништа није битније од научно поткријепљене студије и без тога ова грана не може да постоји. Медицински факултет Бањалука има шта да понуди када је у питању научно-истраживачки рад. Све то олакшано је отварањем Центра за биомедицинска истраживања похвалио се деканима медицинских факултета Ранко Шкрбић.

- Гдје смо ми на једном мјесту комплетирали и концентрисали сву опрему која је раније била разједињена по различитим катедрама тј. организационим јединицама - рекао је Шкрбић.

Неопходно је додатно усаглашавање наставних планова и програма, међународних акредитација, хармонизација докторских студија као и већа мобилност наставника, сарадника и студената медицине.

- О заједничком каталогу знања и вјештина, што свакако треба да нам буде циљ тако да имамо један хармонизован каталог у БиХ - сматра Амина Ваљевац декан Медицинског факултета у Сарајеву.

Илија Чалија декан Медицинског факултета у Мостару, каже да је потребно свако мало те програме унапређивати и као и сарадњу коју је Шкрбић споменуо како би сви напредовали даље.

Медицински факултет Бањалука и ове године искорачио је са наставом на енглеском језику, па је велика заинтересованост студената из Турске, Индије и Пакистана.