latinica  ћирилица
12/07/2022 |  19:07 ⇒ 20:00 | Аутор: РТРС

Да ли је инфлација оправдање за веће камате на кредите? (ВИДЕО)

Поједине банке у Републици Српској почеле су због инфлације да повећавају камате и на кредите, али и на депозите.
Новац - Фото: РТРС
НовацФото: РТРС

Док поједини банкари најављују да ће до краја године камате наставити да расту, из Удружења банака истичу да инфлација не би смјела да буде оправдање за повећање камата.

За мјесечну рату за кредите са промјенљивом каматном стопом грађани од почетка јула у појединим банкама издвајају више новца. Повећана је и камата на штедњу и то до један одсто. У банкама кажу да камате усклађују са инфлацијом како би очували вриједност новца.

- Уникредит банка ће своје тржишне камате, односно већ је то урадила, ускладити са својим редовним цијенама из угла кредита, док смо тренутно у кампањи везано за депозите - каже Жељко Кишић, члан Управе Уникредит банке Бањалука.

Због раста камата грађани масовно подижу новац са штедних рачуна и улажу у некретнине. Као резултат, расту камате на депозите, а потом и на кредите.

- Од банке до банке имамо ситуацију да расту камате на депозите од 0,5 до један одсто, што предсатвља знатно повећање. Еурибор је порастао након великог броја година уназад кад је био на историјском минимуму, чак и негативан. У овом тренутку већ имамо показатеље да су поједини ануитети код клијената који су имали каматне стопе везано за еурибор подигнуте - наводи Срђан Шупут, директор Агенције за банкарство Републике Српске.

Међутим, у пракси, камате у БиХ бар до наредне године не би требало да буду значајно веће и то због стагфлације и због чињенице да Европска централна банка штампа енормне количине новца без покрића, који је камате свео на минимум.

- Не може се увести нека мјера, односно држати се чисте економије и теорије па да каматне стопе поступају према инфлацији. Каматне стопе ће ЕЦБ повећавати помало, што значи да ће изаћи из минуса тек у овој години. То значи да се код нас не би требало ништа мијењати, јер ми нисмо у минусу - наводи Бранислав Кутле, директор Удружења банака БиХ.

Више цијене кредита не могу се очекивати ни због тога што је све мање грађана који се усуђују задужити.

Економисти рјешење виде у кредитирању реалног сектора и привреде. То би, тврде, довело до стабилности каматне стопе.

- У овом тренутку мислим да већа опасност пријети од инфлације, недостатка репроматеријала и радне снаге, јер су то фактори који ће пуно више утицати на спремност за инвестирање него што је раст каматних стопа који је, ипак, требало да буде мањи од стопе инфлације - појашњава Саша Грабовац, извршни директор Удружења економиста Републике Српске СВОТ.

Ако је до сада и било дилеме коју каматну стопу изабрати, сада је извјесно да је фиксна каматна стопа сигурнији избор.