latinica  ћирилица
13/07/2022 |  11:37 ⇒ 11:37 | Аутор: СРНА

Жунић: Дио међународне заједнице жртве дијели по имену и презимену

Шеф Клуба СНСД-а у Народној скупштини Републике Српске Игор Жунић рекао је се да дио међународне заједнице жртве дијели по имену и презимену и да српске не броје и не признају, што потврђује и изјава шефа Делегације ЕУ у БиХ Јохана Сатлера да "ријечи као што је помирење звуче испразно или чак увредљиво за жртве".
Игор Жунић - Фото: РТРС
Игор ЖунићФото: РТРС

Жунић је рекао Срни да су злочин у Сребреници, колика год контравеза била у вези са њим, осудили сви српски званичници, а да са друге стране нико није осудио страшне злочине над српским народом.

- Ко је осудио убиства дјеце у Братунцу, логоре по Коњицу или страдања и тамновања Срба по сарајевским казамтима? Да ли је господин Сатлер чуо за убиства цивила на Чардаку код Дервенте, логоре за Србе на Рабићу, Сијековац и стотине српских стратишта? - упитао је Жунић.

Он је додао да се нико није извинио ни њему што су му оца као цивила из стана одвели у логор са бројним дервентским Србима, само зато што су били Срби и то три године прије страдања Бошњака у Сребреници.

- Мени и не треба нико да се извињава и ја због тога никога не мрзим и ничија појава ме не вријеђа. Искрено жалим за сваком невином жртвом и сигуран сам да тако осјећа сваки нормалан човјек у БиХ било ком народу да припада - истакао је Жунић.

Он, како каже, није сигуран да у ЕУ искрено жале, јер би се у супротном потрудили да објаве праву истину о рату у БиХ у којем су и директно и индиректно учествовали.

Жунић је нагласио да су за њега људи - људи, а злочинци - злочинци, како год се зову и презивају, те да Сатлер треба, у име појединих земаља ЕУ, да се извини свим народима у БиХ јер су у планирању рата, медијској машинерији, па и у планирању злочина учествовале поједине структуре из тих земаља, без којих рат у БиХ не би био овако крвав и трагичан.

- Треба и да се извини што нас и даље користе као топовско месо, само сада у политичком рату, што нас све заједно лажу да нас очекују у ЕУ, а све раде да на овим просторима вјечно владају тензије јер то одговара његовим менторима који управљају свијетом - рекао је Жунић.

Он је закључио да је од њих потребно извињење јер су за њих све жртве у БиХ биле играчке у њиховим рукама и алат за остваривање њихових планова.

Сатлер је у тексту на блогу амбасадора ЕУ у БиХ написао да "ријечи као што је помирење звуче испразно или чак увредљиво за жртве".