latinica  ћирилица
13/07/2022 |  16:14 ⇒ 16:34 | Аутор: СРНА

Бањац: Сатлер није добродошао у Републику Српску

Предсједник Народне партије Српске Дарко Бањац оцијенио је да специјални представник ЕУ у БиХ Јохан Сатлер није добродошао у Републику Српску након изјаве да је "помирење увредљиво за жртве".
Дарко Бањац - Фото: Screenshot
Дарко БањацФото: Screenshot

Бањац је рекао да његова изјава значи да Срби никада не треба да се помире са Хрватима због Независне Државе Хрватске и да не треба никада да опросте Нијемцима и Њемачкој.

Он је рекао да би та Сатлерова изјава значила и да њима не треба да опросте ни Француска ни Русија, као што то не треба да чини ниједна земља гдје је спровођена фашистичка идеологија.

- Уколико то Сатлер заступа у оквиру Сребренице, онда то треба да заступа на примјеру Другог свјетског рата - рекао је Бањац Срни.

Он је истакао да не може да вјерује да Њемачка и њен дипломата Кристијан Шмит нису реаговали јер је то, као тврди, увреда и за ту земљу.

Према његовим ријечима, уколико због жртава не може доћи до помирења, онда због Другуг свјетског рата не може доћи до помирења са Њемачком, Аустријом и Италијом, које су као фашистичке државе у том рату изазвале велико страдање Јевреја, Срба, Руса и других народа јер су немилосрдно убијани жене и дјеца.

Бањац сматра да Сатлер више није добродошао у Српску због поменуте изјаве о Сребреници, али и због оправдавања изјаве новинара БХРТ-а Елвира Буцала, који је, назвавши ћирилицу "хијероглифима", вријеђао српско писмо.

- Српска нема шта да тражи у БиХ - истакао је он.

Коментаришући благу реакцију Делегације ЕУ у БиХ на изјаву новинара БХРТ-а Елвира Буцала, који је ћирилицу назвао "хијероглифима" Бањац сматра да то показује да не треба ићи у ЕУ већ се "треба трудити да никада тамо не идемо".

- Сви знамо шта се десило српском народу током Другуг свјетског рата и није ми јасна та демократска Европа, која се позива на људска права, подржава човјека који исмијава једно писмо - навео је Бањац и нагласио да изјава новинара БХРТ-а није сарказам већ је ријеч о великој увреди и покушај Делегације ЕУ да то оправда је катастрофалан.