latinica  ћирилица
14/07/2022 |  07:07 ⇒ 10:43 | Аутор: РТРС

Ћорић: Добри показатељи спољнотрговинске размјене Републике Српске (ВИДЕО)

Предсједник Привредне коморе Републике Српске Перо Ћорић рекао је су показатељи спољнотрговинске размјене Републике Српске за сада јако добри.
Перо Ћорић - Фото: РТРС
Перо ЋорићФото: РТРС

- Основни подаци за првих пет мјесеци ове године у односу на 2021. годину показују добре резултате - рекао је Ћорић, гостујући у нашем Јутарњем програму.

Навео је да спољнотрговинска размјена износи пет милијарди КМ.

- Значајно су порасли проценти увоза и извоза и то  су добрти подаци - додао је Ћорић.

Ћорић је коментарисао и тренутну економску ситуацију у Европи.

- Многе земље ЕУ су на ивици на рецесије и то брине и привреднике у Српској, јер су земље ЕУ највећи спољнотрговниски партнери Српске. За Италију многи говоре да је већ у рецесији, а Њемачка да је јако близу - истакао је Ћорић.

Навео је да у Српској постоји недостатак радне снаге.

- Сада је питање како наћи адекватне одговоре да се све то ријеши. Морамо сви заједно радити на стварању услова да се ова година превазиђе. Потребно је добро анализирати све мјере - навео је Ћорић.

Додао је да је ситуација је озбиљна, посебно у енергетском сектору.

- Јер све што се дешава у Европи, утиче и на нашу привреду - појасно је Ћорић.

Ћорић је навео да инфлација у Српској износи 13,2 одсто.

- Економско социјални савјет Републике Српске сутра би требао да има састанак о повећању најниже плате а на захтјев Савеза синдиката - изјавио је Ћорић.

То је, у тренутку када су многе земље на прагу рецесије, непотребно, рекао је Ћорић и додао да је од почетка године најнижа плата у Српској повећана два пута.