latinica  ћирилица
14/07/2022 |  07:48 ⇒ 15:40 | Аутор: РТРС

Дамјановић: Шмит нема шта да тражи у образовном систему Српске (ВИДЕО)

Њемачка држава није надлежна за образовни систем њемачких провинција, па Кристијан Шмит нема шта да тражи у образовном систему Српске, јер је образовање у надлежности ентитета, изјавио је директор Републичког педагошког завода Републике Српске Предраг Дамјановић.
Предраг Дамјановић - Фото: РТРС
Предраг ДамјановићФото: РТРС

- Заиста морамо бити опрезни и у сваком тренутку реаговати на овакве ствари. У Њемачкој централна власт нема ништа са наставним програмом, не знам одакле искусном политичару као што је Кристијан Шмит оваква идеја - рекао је Дамјановић, гостујући у нашем Јутарњем програму.

Дамјановић наводи да су Срби у бошњачким уџбеницима окарактерисани као "геноцидаши" и "агресори".

- Чињенице су да кажемо како се распала Југлосавија, како је настала Република Српска, шта добијамо Дејтонским мировним споразумом и то је истина. О квалификацијама рата не пишемо, али не смијемо дозволити да ученици основних и средњих школа то не знају - изјавио је Дамјановић.

Доктор историјских наука Немања Девић, рекао је да је српски народ конститутивни народ у БиХ и да је вријеме да сви заједно, народ и институције дигну глас, поготово када је у питању оваква ствар.

Девић истиче да изјава Шмита није ништа више него продужетак политике Бењамина Калаја и да се плаши како би тај уџбеник уопште изгледао.

- Заиста се плашим како би тај уџбеник изгледао, размислите само како би била представљена Невесињска пушта, пуцањ Гаврила Принципа, као и низ осталих значајних догађаја - навео је Девић у нашем Јутарњем програму.

Девић истиче како је изјава Шмита велики ударац на идентитет српског народа и да за циљ има само да нам суди.

- Циљ јесте да се реконструише наша садашњост, прекројава прошлост и обликује будућност - додао је Девић.