latinica  ћирилица
14/07/2022 |  14:02 ⇒ 19:55 | Аутор: РТРС

Ковачевић након наредбе о неспровођењу истраге: Нећете ме ућуткати, нећете ућуткати српски народ (ВИДЕО)

Савјетник српског члана Предсједништва БиХ Радован Ковачевић рекао је да, без обзира на хајку у федералним медијима, не одустаје од истине и да ће увијек говорити у име свог народа.
Радован Ковачевић - Фото: РТРС
Радован КовачевићФото: РТРС

Више бошњачких удружења, Меморијални центар Сребреница - Поточари, Организациони одбор за обиљежавање 11. јула 1995. упутили су заједничко саопштење за јавност, у којем су изразили незадовољство због нардебе Тужилаштва БиХ о неспровођењу истраге против Ковачевића.

Кривична пријава против Ковачевића, због његовог става да је неприхватљива квлаификација да се у Сребреници десио геноцид, поднесена је у септембру прошле године.

- Напади преко федералних медија не изненађују ме, а спреман сам да оно што сам прошле године рекао у Сарајеву, поновим и данас. Од свог става не одступам. Понављам да никог нисам желио да увриједим, али мора се јасно знати шта је став Републике Српске и шта је истина по том питању. Радим свој посао, они нека раде свој. Мој посао као некога ко се бави политиком јесте да говорим у име свог народа и да говорим истину - рекао је Ковачевић.

Ковачевић каже да се огромна хајка у фередалним медијима подигла и када је дао ову изјаву, али и сада након одлуке Тужилаштва о неспровођењу истраге.

- То је хајка која се спроводи према свим Србима и према свим представницима Републике Српске који су спремни да јасно и гласно кажу шта је истина и шта је став нашег народа. Мисле да би ако би ућуткали мене, Милорада Додика, ућуткали цијели српски народ. Нећете ућуткати српски народ, нећете ућуткати Републику Српску. То треба свима да је јасно - поручио је Ковачевић.

Каже да остају на путу истине, на путу борбе за слободу и Републику Српску.

- Могу да кажем да сам овдје насљедник многих, који су годинама уназад, због тога што су говорили истину и што су се борили за слободу, били спремни да иду у затвор, али и да плате високу цијену. Сарадник сам Милорада Додика и могу слободно да кажем да од њега и учим. Свједок сам ја да је он човјек којем се уводе санкције само због тога што не пристаје да изда свој народ и Републику Српску. На истом сам путу са Милорадом Додиком и наставићу да се борим за Српску, наш народ и за истину - поновио је Ковачевић.

Подсјећамо, савјетник српског члана Предсједништва БиХ Радован Ковачевић гостујући 6. септембра 2021. године у програму ФТВ-а изјавио је да се у Сребреници није догодио геноцид, већ злочин.

- Ми сматрамо да је квалификација да се у Сребреници догодио геноцид неприхватљива. То је политички мотивисана квалификација. Жалим за свим жртвама злочина који се догодио у Сребреници, али јасно и одговорно тврдим да се у Сребреници није догодио геноцид. Злочин у Сребреници не може да се пореди са злочинима НДХ над Србима, Јасеновцем или Холокаустом - рекао је Ковачевић у емисији Федералне телевизије.