latinica  ћирилица
14/07/2022 |  16:48 ⇒ 16:51 | Аутор: СРНА

Ђокић најавио подршку реконструкцији електро-мреже у Митровићима и Брестову

Министар енергетике и рударства Републике Српске Петар Ђокић данас је у Станарима на састанку са руководством ове општине најавио подршку реконструкцији електроенерегетског система за насеља Митровићи и Брестово.
Станари - Ђокић - састанак са руководством општине - Фото: СРНА
Станари - Ђокић - састанак са руководством општинеФото: СРНА

Ђокић је рекао новинарима да је ријеч о старој мрежи која датира још из 1968. године. када је и вршена електрификција тих мјеста.

- То ћемо, наравно, договорити са `Електрокрајином` и они ће реализовати тај посао - прецизирао је Ђокић.

Министар је навео да је током данашњег састанка акценат стављен и на рад Рудника и термоелектране "Станари" компаније ЕФТ и њен укупни друштвени и економски значај за ову општину с обзиром да се по основу концесионе накнаде у буџет ове локалне заједнице годишње уплати 8.000.000 КМ, односно 95 одсто укупних концесионих средстава, а преосталих пет одсто у буџет Републике Српске.

- Када смо својевремено мијењали Закон о концесијама, вршили његове измјене и допуне, жељели смо управо да главнину средстава која се прикупљају од концесионих накнада усмјеримо у локалне заједнице на подручјима гдје се врши експлоатација или прерада неког енергента - изјавио је Ђокић.

Ђокић је указао на исправност одлуке Владе Републике Српске када је препознала значај инвестиције ЕФТ-а у Рудник и термоелектрану "Станари", ћијих око 1.000 запослених радника у просјеку имају највише плате у Српској, те што се од почетка свог комерцијалног рада показао као важан развојни фактор ове и околних локалних заједница.

Он је поздравио руководство општине Станари што већ сада врше диверзификацију рударске дјелатности и усмјеравају их у неке нове које ће осигурати живот овој општини, између осталог, изградњом индустријске зоне.

Ђокић је навео да ресорно министаство пружа подршку и пројектима у оквиру програма енергетске ефикасности и да је задовољан до сада оствареним резултатима у Станарима на пројектима које реализује Фонд за заштиту животне средине и енергетиску ефикасност Српске.

Састанку је присуствовао и директор Фонда за заштиту животне средине и енергетску ефикасност Републике Српске Срђан Тодоровић који наводи да је Фонд у досадашњем периоду обезбиједио око 1.000.000 КМ за пројектне активности у Станарима.

Он каже да је Фонд са 110.000 КМ суфинансирао и пројекат набавке комуналног специјализованог возила за прикупљање смећа, те да у потпуности са 305.000 КМ финансира реконструкцију објекта подручне школе "Десанка Максимовић" у Остружњи Доњој, у којој су данас званично почели радови.

Предсједник Скупштине општине Денис Стевановић подсјетио је да су само током ове године са Фондом реализовали пројекте у износу од 580.000 КМ, од чега је учешће Фонда 415.000 КМ.

Начелник општине Станари Радојица Ћелић изразио је задовољство што је министар Ђокић препознао намјеру руководства ове општине да унаприједи све дјелатности, укључујући и привреду.

Директор школе "Десанка Максимовић" Станари Александар Ристић указао је на значај реконструкције крова, столарије и фасаде објекта подручне школе у Остружњи Доњој коју похађа 20 ученика.

Директор Комуналног предузећа "Екосфера" Борис Шљивић каже да им набављено специјализовано возило знатно унапређује рад с обзиром да су два преостала у јако лошем стању.

Након састанка, Ђокић је посјетио објекат школе у Остружњи Доњој на којем се врши реконструкција, као и просторије комуналног предузећа "Екосфера". /