latinica  ћирилица
14/07/2022 |  20:23 ⇒ 15/07/2022 | 11:54 | Аутор: РТРС

Додик: Сарајевску политику не могу наметнути ни Шмит, ни Сатлер, ни ЕУ (ВИДЕО)

Муслиманска политика из Сарајева је неприхватљива и то не може наметнути ни Кристијан Шмит, ни шеф Делегације ЕУ у БиХ Јохан Сатлер, ни ЕУ, рекао је српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик и поручио да је потребно још јаче окупљање, јачање идеје која се зове Република Српска и њене аутономије у оквиру БиХ.
Милорад Додик -
Милорад Додик

- Ми то нећемо прихватити и не може то наметнути ни Шмит, ни Сатлер, ни ЕУ која, по мени `не мирише на добро` јер тамо сједе све неки недоречени људи, а стално нападају Републику Српску, која је њима по дифолту проблем - рекао је Додик за бијељинску телевизију Арена.

Истакао је да Њемачка жели да се врати овдје и да командује.

- Али, неће доћи оне јединице из 41., већ долазе ешалони које предводи Кристијан Шмит који је овдје дошао без одлуке и именовања у Савјету безбједности УН, рекао је српски члан Предсједништва БиХ.

- У чему је разлика из оне окупационе власти из 1941.године и овога што Шмит хоће. Ни у чему - рекао је Додик.

Нагласио је да су нова болница, обилазнице, путеви, улагања близу 200 милиона у пољопривреду, само дио пројеката које је ова власт реализовала на подручју Семберије.

Каже слиједи почетак градње ауто-пута од Раче до Бијељине и изградња насипа на Дрини.

- И поред свих силних блокада и процедура које су веома сложене долазимо у позицију да се за пар дана расписује тендер за извођаће радова. То је изградња канала који треба да спаси Бијељину од тзв. стогодишњих вода, и да Бијељина није у опсаности од полава. То је капитални пројекат, на којем морамо да радимо превентивно. Тај пројекат је вриједан 50 и нешто милиона  - рекао је Додик.

Коментаришући санкције, Додик каже да имовину има једино у Србији и Републици Српској али не и у Великој Британији и Њемачкој.

Додик каже, да не вјерује у глобални сукоб и нуклеарни рат, али сматра да ће одмјеравање снага трајати још пар мјесеци.

- Нама није интерес да губимо никога. Ми не желимо да изгубимо ни партнерство са Европском унијом, али како они сматрају - ако нас не пратите, ви нисте дио нашег размишљања. Зашто да их пратимо у ономе што мислимо да је њихова грешка и зашто да изгубимо Русију, зашто да прихватимо једну лаж коју гурају Британци, да овдје постоји малигни руски и кинески утицај. Не, то не постоји. Постоји овдје малигни енглески утицај, и то вијековима - истакао је Додик.

Каже, у томе свему важно је да може да се састане са предсједником Русије Владимиром Путином.

- Један дио нашег разговора било је и ово 'предсједниче, молим вас, ово ће се завршити тако што ће се велики негдје додирнути и рећи више смисла нема за ратовати, да подијелимо интересне сфере, немојте нас оставити' - испричао је Додик.

Очекује побједу кандидата СНСД-а за инокосне функције на октобарским изборима. Истиче да би пораз Жељке Цвијановић, њега и СНСД-а значио побједу Британаца на овим просторима.

- Ово је провјерена политика и нема авантуризма - закључио је Додик.