latinica  ћирилица
15/07/2022 |  11:21 ⇒ 13:43 | Аутор: РТРС

Уставни суд ставио ван снаге Закон о непримјењивању Инцкове одлуке (ВИДЕО)

Уставни суд БиХ, разматрао је захтјев седам делегата Вијећа народа Републике Српске, о оцјени уставности Закона о непримјењивању одлуке високог представника Валентина Инцка о забрани негирања геноцида.
НСРС - Уставни суд БиХ (илустрација) - Фото: РТРС
НСРС - Уставни суд БиХ (илустрација)Фото: РТРС

Суд је на пленарном засједању ван снаге ставио тај закон.

У образложењу одлуке, између осталог, утврдио је да овај закон није у складу са Уставом БиХ.

- Уставни суд је одлучио да спорни закон престаје да важи кад се ова одлука објави у Службеном гласнику БиХ. Уставни суд је утврдио да предметни закон није у складу са чланом 1.2 Устава БиХ. а члан 1.2 дефинише БиХ као демократску земљу која функционише на основу закона и стандарда, те да се у БиХ примјењује систем слободних демократских избора - рекао је потпредсједник Уставног суда Мирсад Ћеман.

Ћеман је истакао да се суд руководио ранијом праксом у неким сличним предметима.

- И то зато јер је високи представник поступао као законодавна институција, мијењајући надлежан орган, а то је у конкретном случају Парламентарна скупштина БиХ - појаснио је Ћеман.

Подсјећамо, делегати су апелацију Уставном суду БиХ поднијели након што је Уставни суд Републике Српске у септембру прошле године одбацио вето Клуба Бошњака у Вијећу народа Републике Српске на усвојени Закон.

Вијеће за заштиту виталног националног интереса при Уставном суду Републике Српске оцијенило је да Законом није повријеђен национални интерес Бошњака.