latinica  ћирилица
15/07/2022 |  14:03 ⇒ 15:08 | Аутор: СРНА

Каран: Уставни суд БиХ наставља да тоне у блато

Професор уставног права Синиша Каран изјавио је Срни да је Уставни суд БиХ сада имао прилику да високог представника избаци из уставног дјеловања, као неког ко није уставни предлагач, али није имао снаге, те наставља и даље да тоне у глиб.
Синиша Каран - Фото: РТРС
Синиша КаранФото: РТРС

- Уставни суд представља највећу правосудну институцију и правосудни ауторитет у свакој држави на свијету. Нажалост, закован својим ранијим неуставним одлукама а у вези са односом према високом представнику, Уставни суд БиХ и даље упада у блато покушавајући да уведе одлуке високог представника у правни систем супституишући домаће власти, у жељи да се његове одлуке сматрају домаћим правом - истакао је Каран поводом одлуке Уставног суда да неуставним прогласи Закон о непримјењивању Одлуке бившег високог представника Валентина Инцка.

Каран је нагласио да је Уставни суд БиХ у најмању руку могао да каже да Устав БиХ, као ни Анекс 10, не препознаје високог представника као законодавца, и да не може замијенити законодавна тијела.

- Уставни суд није искористио ни посљедње шансе да се врати у оквире Устава и оног што му је надлежност, те на овај начин свјесно доприноси да у БиХ нема владавине права, а при том у потпуности нарушавајући принципе уставности и законитости - указао је Каран.

Без обзира на овакву одлуку Уставног суда БиХ, рекао је Каран, треба нагласити да ниједна одлука високог представника нема ни материјални ни процесни легалитет ни легитимитет, и у том смислу ће за нас увијек бити привременог карактера.