latinica  ћирилица
15/07/2022 |  14:06 ⇒ 14:06 | Аутор: СРНА

У гласању учествовало свих девет судија

Свих девет судија Уставног суда БиХ учествовало је у гласању о стављању ван снаге Закон о непримјењивању одлуке високог представника која се односи на Закон о допуни Кривичног закона БиХ у дијелу који говори о санкцијама за негирање злочина геноцида, рекао је потпредсједник Уставног суда Миодраг Симовић, али није могао да каже како је ко гласао.
Уставни суд БиХ - Фото: РТРС
Уставни суд БиХФото: РТРС

Симовић је на данашњој конференцији за новинаре у Брчком навео да ће одлука бити објављена на веб страници Уставног суда БиХ.

Потпредсједник Уставног суда Мирсад Ћеман рекао је да је Уставни суд одлучио да овај закона Републике Српске престаје да важи када ова одлука Уставног суда објави у Службеном гласнику БиХ.

Он је образложио да је високи представник поступао као законодавна институција замјењујући надлежан орган, а то је у конкретном случају Парламентарна скупштина БиХ, те да се у том случају, а на основу праксе Уставног суда, такав закон се сматра законом БиХ.

Предсједник Уставног суда Мато Тадић, којем ове године истиче мандат, у одговору на новинарско питање је рекао да је покренут поступак за попуну његовог радног мјеста, односно да из медија зна да је објављен и затворен конкурс.

- Било би добро да се тај поступак заврши до краја овог мјесеца. Независно од тога, Уставни суд може функционисати, с тим да би све одлуке морале бити донесене једногласно - рекао је Тадић.

Он је напоменуо да постоји 11 одлука Уставног суда које нису извршене и да нико није одговарао за непоштовање тих одлука.