latinica  ћирилица
15/07/2022 |  19:51 ⇒ 19:51 | Аутор: РТРС

Селак: Уставни суд БиХ је пријеки суд за Србе

Предсједник Социјалистичке партије Српске Горан Селак изјавио је да Уставни суд БиХ постаје пријеки суд за Србе и да оживљава злогласну максиму из доба турске окупације - кадија те тужи, кадија ти суди.
Горан Селак - Фото: РТРС
Горан СелакФото: РТРС

- Посљедњом својом одлуком Уставни суд БиХ је наставио давно започети процес угњетавања Срба и одузимања права Републици Српској. Правни је нонсенс да у саставу Уставног суда имамо судије странце, стога приоритет политичарима из Српске треба да буде одстрањивање страних судија из Уставног суда - изјавио је Селак.

Селак је рекао да је Европска унија поставила 14 приоритета које БиХ испунити, истичући да уређивање састава Уставног суда БиХ мора да буде приоритет над приоритетима и да не треба отварати ниједну тему у БиХ све док се не ријеши проблем овог суда.

- У модерним правним системима не постоји суд какав је Уставни суд БиХ. Његов састав, начин одлучивања и врсте одлука неодољиво подсјећају на мрачна времена турске окупације када је кадија и тужио и судио. У 21. вијеку нема мјеста једној тако ретроградној институцији - закључио је Селак.