latinica  ћирилица
17/07/2022 |  09:33 ⇒ 11:30 | Аутор: Б92

Вучићу забрањена посјета Јасеновцу

Предсjедник Србије Александар Вучић планирао је да данас приватно посјети Јасеновац и Пакрац, али хрватске власти неће му дозволити улазак у земљу, пише Јутарњи лист позивајући се на изворе блиске хрватској Влади.
Александар Вучић (Фото: TANJUG/DRAGAN KUJUNDZIC) -
Александар Вучић (Фото: TANJUG/DRAGAN KUJUNDZIC)

Вучић је, према изворима хрватског листа, контактирао предсједника СДС С-а Милорада Пуповца и рекао му како планира приватну посјету Јасеновцу.

Како лист тврди, намјера је била да се испровоцира хрватска страна уочи годишњице "Олује".

Како преноси Јутарњи лист, без службене информације хрватским властима, без координације с амбасадом, предсједник Србије је желио да пређе границу из Босне и Херцеговине и дође око 11 сати у Јасеновац, а потом око 14 сати и у Пакрац.

Како лист наводи, председник Србије није поштовао ниједан протокол, и пошто је намјера, како се тврди, била провокација, долазак му неће бити дозвољен.

Премијерка Србије Ана Брнабић рекла је данас да је то што су забранили предсједнику Србије да посјети приватно Јасеновац, највећи скандал у модерној историји.

- Ова вијест је за мене нешто што ме запањује. Још сам у шоку. Ово је највећи скандал који се догодио у модерној историји односа Србије и Хрватске. Да приватну посјету Јасеновцу, мјесту страдања Срба прије свега, једини логор и за дјецу гдје је најмање 20 хиљада дјеце побијено и да том мјесту страдања забраните посјету предсједника Републике Србије који је желио да оде и положи цвијеће, да за то кажете да је "прављење хаоса", да то уради држава чланица ЕУ, то је за мене не прворазредни скандал, него... То је као да предсједнику Израела забраните посјету Аушвицу - рекла је Брнабићева.

Извор: Танјуг/Б92