latinica  ћирилица
17/07/2022 |  12:46 ⇒ 15:04 | Аутор: РТРС

Селаковић: Одлука Хрватске застрашујућа и нечувена (ВИДЕО)

Оно што стоји у ноти Министарства спољних послова Хрватске, којом се забрањује приватна посјета Јасеновцу предсједнику Србије Александра Вучића, је не само скандалозно, већ и застрашујуће, нечувено и невјероватно да се дешава након Другог свјетског рата, истакао је данас шеф српске дипломатије Никола Селаковић.
Никола Селаковић (Фото: TANJUG/ MILOS MILIVOJEVIC) -
Никола Селаковић (Фото: TANJUG/ MILOS MILIVOJEVIC)

Он је навео да је Србија упутила ноту Амасади Хрватске у Србији, коју је отправница послова данас одбила да прими.

Најавио је и да ће Влада Србије одлучити и одговарајућим противмјерама.

- Влада Србије донијеће одлуку о противмјерама које ће бити уведене, а које ће се заснивати на опште прихваћеним правилима међународног права - нагласио је Селаковић на прес конференцији.

Селаковић је прочитао ноту хрватског Министарстсва, која је Амбасади Србије у Загребу достављена 15. јула, у којој је наведено да, поводом информација из неслужбених извора о могућој посети председника Србије Александра Вучића подручју Јасеновца и Пакраца, 17. јула, приликом планирања посјета страних званичника, вријеме, природа и програм посете треба да буду предмет службене комуникације и договора обје стране.

На ту ноту, Министарство спољних послова Србије одговорило је нотом која је представљена отправници послова у Амбасади Хрватске у Београду, јутрос у 10 сати, а коју је она одбила да прими.

Селаковић је прочитао и ноту српског Министарства:

- Министарство спољних послова Србије је шокирано противправном, анти-европском и анти-цивилизацијском одлуком Министарства за спољне и европске послове Хрватске којом се, на основу арбитрарно исказане воље хрватских власти и грубо кршећи принцип слободе кретања, забрањује долазак предсједнику Србије у Јасеновац, на мјесто страдања више стотина хиљада невиних жртава српске, јеврејске, ромске и других националности".

Наводи се да је намјера предсједника Србије Александра Вучића била само да положи цвијеће и запали свијећу на светом мјесту на коме су током Другог свјетског рата убијене стотине хиљада Срба.

Поводом навода из хрватске ноте да је посета неприхватљива, јер нису службено информисани и посјети, МСП Србије обавијестило је да је предсједник Србије заинтересован да учини службену посјету Спомен подручју Јасеновац у било ком термину, у периоду до 17. септембра.

- У дубоком увјерењу да Хрватска, као и Србија, најсназније осуђује и гнуша се најодвратнијих злочина које је над српским народом извршила нацистичка НДХ током читавог периода свог постојања, а чију је кулминацију представљао систем концентрационих логора Јасеновац, МСП очекује омогућавање неометане посјете предсједника Србије овом светом мјесту и у том смислу, од хрватске стране очекује да за ту прилику пружи одговарајући третман који се односи на највише стране званичнике, укључујући и све потребне безбједносне аспекте - наводи се у ноти.

Такође, подсјећа се да је у претходних годину дана забиљежено преко 700 улазака носилаца дипломатских и службених пасоша Хрватске у Србију, без икаквих претходних службених најава, укључујући високе званичнике Хрватске, попут министра науке и образовања Радована Фукса 24. јуна, Звонка Миласа, државног секретара у Јанцеларији за Хрвате изван Хрватске, 18. марта, Милана Бошњака, изасланика предсједника владе Хрватске, 17. децембра 2021. године.

У том смислу, МСП, како истиче, задржава право да адекватно одговори на одлуку хрватске стране.

Министарство је изразило очекивање да постојећа ситуација изазвана одлуком да се онемогући улазак у Хрватску предсједнику Србије, буде брзо разрешена.

"Оно што је за мене као грађанина, као Србина, заиста невероватно јесте да неко у полагању цвећа на место највећег стратишта српског народа у историји уопште, види хаос. Замислите тај хаос који би настао полагањем цвећа на место највећег стратишта српско народа у историји", указао је Слекаовић.

Можда је, додао је, хаос у томе што би предсједник Србије положио цвијеће на коме би се налазила трака црвено-плаво-бијеле боје, а не са хрватским распоредом боја на тробојци.

- Ипак је тамо убједљива већина жртава била српске националности - рекао је Селаковић.

Он је истакао и да је у потпуности сагласан са оценом премијерке Ана Брнабић, која је казала да је ово равно одлуци да неко предсједнику Израела забрани одлазак у Аушвиц.

Селаковћ је додао да ће предсједник Србије у сутрашњем обраћању јавности изнијети више детаља о овом случају.