latinica  ћирилица
17/07/2022 |  14:40 ⇒ 15:14 | Аутор: СРНА

Ђокић: Хрватска најгрубље крши вриједности ЕУ

Предсједник СП-а Петар Ђокић сматра да је одлука хрватских власти да предсједнику Србије Александру Вучићу забрани приватну посјету Јасеновцу контрапродуктивна те да не доприноси миру, сарадњи и суживоту.
Петар Ђокић - Фото: РТРС
Петар ЂокићФото: РТРС

Ђокић је рекао да је шокиран поступањем и дјеловањем хрватских власти које су данас забраниле Вучићу улазак у ту земљу и полагање цвијећа на споменик жртвама Јасеновца, саопштено је из СП-а.

- Најоштрије осуђујем нерационалну и непромишљену одлуку представника хрватске власти о забрани уласка предсједнику суверене европске државе и то ради полагања цвијећа на споменик жртвама терора и геноцида у НДХ. Разочаран сам недостатком жеље хрватских власти за помирењем и даљим развојем добрих односа на Балкану - рекао је Ђокић.

Он је додао да је невјероватно да Хрватска, која је чланица ЕУ, на најгрубљи начин крши вриједности које пропагира сама Унија.

- Политички скандал у режији хрватских власти без преседана. Вучић је предсједник Србије са незабиљеженом подршком грађана за своје политике помирења и сарадње у региону - истакао је Ђокић.

Он је додао и да такво опхођење према држави Србији, а онда и према човјеку који пропагира мир, сарадњу, толеранцију и суживот, више је него лоше и контрапродуктивно.

Предсједник Србије Александар Вучић планирао је данас да посјети Јасеновац и Пакрац, али му хрватске власти нису дозволиле улазак у ту земљу.