latinica  ћирилица
18/07/2022 |  10:38 ⇒ 14:04 | Аутор: РТРС

Додик: Велика част бити на планини Херзл; Посебан пијетет према милионима невиних људи, жена и дјеце

Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик посјетио је Меморијални центар мученика холокауста и јунака Јад Вашем гдје је положио вијенац у Сали сјећања на каменој плочи, испод које је положен пепео жртава Холокауста из шест логора смрти.

- Велика је част бити на планини Херзл, једном од најважнијих мјеста за државу Израел и јеврејски народ. Када се човјек нађе на планини сјећања и у близини Меморијалног центра за мученике холокауста и хероје, осјећа посебну енергију која га прожима без обзира на његово поријекло - написао је Додик на свом Твитер налогу.

Каже да бити у близини мјеста неизмјерне туге, вјечног јаука, бола који досеже небеса, изискује снагу и посебан пијетет према милионима невиних људи, жена и дјеце. 

- Милион питања "зашто" - и свако без одговора. Јер, како објаснити да је туга велика попут ове планине. На овом мјесту човјек учи о страшним и мрачним дубинама у које може упасти људски злодух.   На овом мјесту се укрштају смисао живота и бесмисао уништења, крик бола и поклич побједе. На овом мјесту човјек учи о насилном гашењу милиона живота, али и побједи живота над смрћу - каже Додик.

Јад Вашем (Фото: РТРС)

На овом мјесту, истиче Додик, човјек се сјети да не смије да заборави.

Јад Вашем (Фото: РТРС)

- Страшно је, недопустиво, неправедно и несхватљиво то што се десило јеврејском народу. Многи народи платили су цијену успостављања властите државе и достизања националне слободе, али ниједан као јеврејски - наводи Додик.

Каже да је холокауст најстрашнија мрља на лицу Европе, које се вјечно морамо сјећати с поштовањем, али и осујетити сваки покушај поновног буђења злих сила, било гдје и према било коме.

- Само тако ће наше сјећање добити пуноћу, а наша борба смислен и племенит циљ - истакао је Додик.

Повезане вијести:

Додик посјетио гроб Арија Ливнеа: Човјек који је волио Српску и Бањалуку

Додик посјетио Јад Вашем и положио вијенац у Сали сјећања на каменој плочи