latinica  ћирилица
19/07/2022 |  16:00 ⇒ 17:08 | Аутор: СРНА

Потписан руско-ирански меморандум од 40 милијарди долара

Национална иранска нафтна компанија и руски произвођач гаса "Гаспром" потписали су меморандум о разумијевању вриједан око 40 милијарди долара.
Гасовод (Фото: EPA/FILIP SINGER, илустрација) -
Гасовод (Фото: EPA/FILIP SINGER, илустрација)

Агенција иранског Министарства за нафту СХАНА наводи да су споразум потписали извршни директори двије компаније на дан када је руски предсједник Владимир Путин стигао на самит у Техерану са иранским и турским колегама.

"Гаспром" ће помоћи НИОК-у у развоју гасних поља Киш и Сјеверни Парс, те још шест нафтних поља.

Руска компанија ће, такође, бити укључена у завршетак изградње пројеката у вези са течним природним гасом и изградњом цјевовода за извоз гаса.

Иран, након Русије, има друге највеће резерве гаса на свијету, али су америчке санкције спријечиле приступ технологији и успориле развој извоза тог енергента.

Шаљући јасну поруку Западу да ће Русија настојати да ојача везе са Ираном, Путин ће се састати са иранским врховним вођом ајатолахом Алијем Хаменеијем.

Путинова посјета Техерану је у фокусу будући да је руска акција у Украјини пореметила глобално тржиште нафте подижући цијене на висок ниво, што је допринијело повећању трошкова живота и расту инфлације, наводи "Геополитика".