latinica  ћирилица
19/07/2022 |  16:08 ⇒ 19:52 | Аутор: РТРС

Додик: Срби и Јевреји - иако географски удаљени дијеле готово идентичну судбину (ФОТО/ВИДЕО)

Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик састао се данас са предсједавајућим Свјетске ционистичке организације Јаковом Хагуелом.
Милорад Додик у Израелу - Фото: РТРС
Милорад Додик у ИзраелуФото: РТРС

Хагоел је Додику уручио признање.

Додик је, у свом говору, истакао да је срећан што је посјетио Свјетску ционистицку организацију.

Милорад Додик у Израелу (Фото: РТРС)

Захвалио је Хагоелу на позиву и састанку.

- Срећан сам што сам данас овдје са вама и задовољство ми је што имам прилику да разговарамо на Гори Херзл, тако важном мјесту за израелску државу и јеврејски народ - навео је Додик.

Истакао је да су сусрети Срба и Јевреја природни и потребни.

- Мишљења сам да овакви сусрети, поготово сусрети наша два народа, Срба и Јевреја, не само природни и потребни, већ и незамјењиви у временима изазова у којима живимо и радимо. Природни и потребни зато што - иако географски удаљени - наши народи дијеле готово идентичну судбину, судбину прогорна, судбину малтретирања, судбину масовних убијања, судбину проглашења грађанима другог реда, судбину ускраћивања права, судбину ликвидације, судбину никад заустављене политичке борбе за своја права, свој мир, своју будућност - навео је Додик.

Милорад Додик у Израелу (Фото: РТРС)

Навео је да се не смије заборавити Холокауст, који је учињен према јеврејском народу.

- Али не смијемо такође заборавити геноцид који је почињен над српским народом.Територија коју смо не означили као своју већ на којој смо присутни вијековима уназад, за коју смо гинули вијековима уназад. И одатле желе да нас Србе, као толико пута и вас Јевреје, протјерају и да нам одузму будућност и право на постојање - навео је Додик.

Подсјетио је да је јуче посјетио Јад Вашем и положио вијенац у име сјећања на све жртве страшног страдања.

Милорад Додик у Израелу (Фото: РТРС)

- Недавно сам посјетио и Аушвиц, а на комеморацији 1. маја у Доњој Градини обиљежено је и заједничко страдање прије свега Срба и Јевреја. Живимо у веома тешким временима која су пуна непредвидивих изазова. Имамо сукоб у Украјини за који би желио да се што прије заврши и да се што је прије могуће нормализују односи између ове двије, за нас Србе, пријатељски државе. Саосјећамо са жртвама и молимо се за успоставу мира - истакао је Додик.

Додик је још једном осудио терористичке нападе који су се недавно десили у Израелу.

Милорад Додик у Израелу (Фото: РТРС)

- Иако сам одмах упутио писмо предсједнику Херзогу, желим још једном да осудим посљедње нападе у којима је убијено 11 недужних особа и да упутим изразе саучењшће породицама жртава. Недопустиво је убијање невиних људи и због тога желим да истакнем да Срби из Републике Српске чврсто стоје уз Вас - навео је Додик.

Додик је подсјетио и на улогу Теодора Херцла.

- Велика личност ционистичке историје, Теодор Херцл, који је рођењем везан за Мађарску, а поријеклом за Србију, међу првима је обијелоданио идеју повратка Јевреја у своју домовину, у земљу у којој ће бити слободни да у миру играђују нацију и државу.Драго ми је и част ми је да вам могу пренијети вијести да је договрен пренос земних остатака дједа и баке Теодора Херцла - Симона и Ривке Херцл, из Земуна, у Србији, у Израел. Лично ћу дати свој допринос у том племенитом подухвату. Израел не заборавља личности из своје историје, личности које су водиле ка рођењу израелске државе, државе свих Јевреја. То је био сан циониста, сан Теодора Херцла, чије остварење, на жалост, није дочекао - подсјетио је Додик.

Милорад Додик у Израелу (Фото: РТРС)

Додик је нагласио да пренос земних остатака чланова ове чувене породице у заједничку гробницу на планини Херцл, Планини сјећања, симболичан гест којим се Јевреји, у сарадњи са Србима, одужују једном од очева ционизма, идеолошкох очева модерне јеврејске државе.

Захвалност на Додиковој посијети, и то баш на мјесто гдје су сахрањене најважније личности, брдо Херцел, изразио је предсједавајући Свјетске ционистићке организације, Јаков Хагуел.

- Хвала на подршци коју даје држави Израел. И много је важно да имамо подршку у тренуцима када ми имамо кризу, подршку вашег народа и на томе вам захваљујем - додао је Хагуел.

Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик састао данас се у Израелу и са патријархом јерусалемским Теофилом Трећим који му је уручио Орден Јерусалемске патријаршије.

Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик састао се са министром за питања Јерусалима и насљеђа Зевом Елкином.