latinica  ћирилица
19/07/2022 |  18:11 ⇒ 20:14 | Аутор: СРНА

Ковачевић: Српска једини гарант да се српском народу неће поновити геноцид (ФОТО/ВИДЕО)

Република Српска је данас једини гарант да се српском народу неће поновити геноцид, поручио је данас изасланик српског члана Предсједништва БиХ Радован Ковачевић, који је у Горњем Јеловцу код Приједора присуствовао обиљежавању Дана сјећања на убијену и уморену дјецу од усташа у Независној Држави Хрватској.
Радован Ковачевић - Фото: РТРС
Радован КовачевићФото: РТРС

Ковачевић је рекао да су у Горњем Јеловцу прије 80 година усташе и усташки режим убили 312 мјештана од чега 75 дјеце, као и да је данас чуо два броја неће заборавити док је жив.

оОбиљежавање Дана сјећања на убијену и уморену дјецу од усташа у НДХ (Фото: СРНА)

- Први број је 19.432 дјеце колико је убијено у логору Јасеновац, а други број је 74.642 дјеце колико је комисија утврдила да је дјеце до 14 године убијено у НДХ. Данас послије свега тога нама неко говори и учи нас шта је то геноцид. Ми и те како добро знамо шта је геноцид јер ми се геноцида сјећамо - рекао је Ковачевић новинарима.

Према његовим ријечима, не постоји ниједна кућа у Поткозарју, у Приједору, Градишци, Лакташима, Козарској Дубици, Новом Граду, Костајници, Оштрој Луци, која се не сјећа геноцида и која нема барем једног члана породице из свог домаћинства који није био жртва геноцида.

- Данас једини гарант да нам се то више никада неће поновити јесте Република Српска и зато смо данас на кључном задатку одбране и очувања Републике Српске јер једино док имамо Српску бићемо сигурни да нам се више никада неће поновити геноцид и да нам више никада и нико неће убијати нашу дјецу - рекао је Ковачевић.