latinica  ћирилица
20/07/2022 |  09:35 ⇒ 14:19 | Аутор: РТРС

Додик са руским амбасадором у Израелу; Русија гарант Дејтона (ФОТО/ВИДЕО)

Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик састао се са Анатолијем Викторовим руским амбасадором у Израелу.
Израел: Састанак додика и руског амбасадора у Израелу - Фото: РТРС
Израел: Састанак додика и руског амбасадора у ИзраелуФото: РТРС

На састанку је истакнуто да је амбасадор упознат са ситуацијом у БиХ и сталним ударима на Републику Српску, али и на Русију као једног од гаранта Дејтонског мировног споразума.

- Пријатељство и сарадња Русије и Српске је добра и може да буде још боља. Трудимо се у сваком мјесту, па тако и овдје у Јерусалиму, у Руском дому, да покажемо нашу врсту сарадње, приврженост и поштовање према моћној руској историји, руском народу и руској држави - рекао је Додик.

Поручио је да у тренутку када свијет, односно један дио колективног Запада, покушава да Русији свали све кривице свијета, "нисмо спремни да будемо дио те хистерије са Запада и да никада нисмо ни помишљали нити желимо да будемо дио санкција које они уводе Русији".

- Ми желимо сарадњу и мој долазак овдје то и потврђује - додао је Додик.

Руски амбасадор је истакао да је на састанку потврђена заједничку заинтересованост у развоју односа Српске и Русије у свим областима, као што су образовање, пољопривреда...

Истакао је да је Русија гарант Дејтона изван БиХ, а Српска унутар БиХ.

- Битно је да се не допушта искривљавање историје што се тиче II Свјетског рата. Памтимо заједничку борбу против фашизма и то је нешто што нас обједињава - рекао је Викторов и захвалио српском члану Предсједништва на посјети.

Претходно је Додик са израелским министром Зевом Елкином обишао је Зид Плача у јерусалимском старом граду.