latinica  ћирилица
20/07/2022 |  13:56 ⇒ 17:14 | Аутор: РТРС

Додик добио признање Пријатељи циона (ФОТО/ВИДЕО)

Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик добио је признање организације Пријатељи циона за допринос и подршку Израелу и јеврејском народу.
Додик добио захвалницу од организације Пријатељи циона - Фото: РТРС
Додик добио захвалницу од организације Пријатељи ционаФото: РТРС

Ово је велико признање не само мени, него и српском народу - објављено је на Твитер профилу Додика.

- Одувијек сам чини ми се, волио Израел и израелски народ. Заједничка страдалничка историја Срба и Јевреја кроз Други свјетски рат апсолутно ме приближила љубави према вама - рекао је Додик.

Додик добио признање Пријатељи циона

Веома сам импресиониран напретком народа, каже Додик, који је тако страдао као што је јеврејски, који је успио да направи своју државу и јер је разумио да без државе нема слободе. 

- Данас је јасно да држава Израел није формирана и да није остварен сан Теодора Херцла и других прегалаца те идеје, можда јеврејски народ не би имао будућност - рекао је Додик.

Додик је истакао да је поносан што је изабран за добитника овог високог признања, које ће му, како је рекао, бити подстрек да чини још више на приближавању српског и јеврејског народа.

Додик је обишао и Музеј Пријатеља циона.

Додику је признање уручио потпредсједник организације Пријатељи циона Данијел Војтек.

Војтек је истакао да је ову награду добило више од 20 лидера свијета.

Ова организација броји више од 100 милиона људи у свијету.

Признање Пријатељи циона примили су раније и предсједник Бразила Жаир Болсонаро, као и амерички државни секретар у вријеме предсједника Доналда Трампа, Мајк Помпео.

Предсједник организације Пријатељи циона Мајк Еванс је био лични савјетник бившег предсједника Трампа за вјерска питања и његов лични свештеник. Бројни утицајни људи из Трампове администрације били су чланови те организације, међу којима и бивши потпредсједник САД Мајк Пенс.