latinica  ћирилица
20/07/2022 |  17:54 ⇒ 18:54 | Аутор: РТС

ЕУ договорила седми пакет мјера против Русије

Амбасадори земаља чланица ЕУ су на састанку у Бриселу финализовали и дали "зелено свјетло" за нови пакет санкција против Русије који се, на првом мјесту, односи на мјере за одржавање и јачање ефикасности шест до сада уведених пакета санкција, пише Ројтерс, а преноси РТС.
Брисел - Фото: РТРС
БриселФото: РТРС

Нове мјере подразумијевају и рестрикције на извоз злата из Русије, а више физичких и правних лица додају се на постојећу листу оних којима се замрзава имовина и ограничава кретања у ЕУ.

Намјера овог седмог пакета рестриктивних мјера које ЕУ уводи је додатно ограничавање извоза робе за двоструку намјену у Русију као што су хемикалије и машине које би могле да се користе у војне сврхе.

Такође, овај пакет би требало да појасни правила како би се избјегло да извоз хране и лијекова из Русије буде ограничен постојећим санкцијама.

У Бриселу објашњавају да данас усвојени пакет појашњава низ одредби за јачање правне сигурности за спровођење до сада усвојених рестриктивних мјера и додатно усклађује санкције ЕУ са санкцијама савезника и партнера, посебно у Г7.

Седми пакет ЕУ санкција против Русије ступиће на снагу по објављивању у ЕУ Службеном гласнку, што се очекује у четвртак.