latinica  ћирилица
21/07/2022 |  08:38 ⇒ 10:13 | Аутор: СРНА

Одобрено лијечење 95 дјеце, позив родитељима да се обрате за информације

На рачунима Фонда солидарности за дијагностику и лијечење обољења, стања и повреда дјеце у иностранству тренутно се налази око 14 милиона КМ, а у овој години до јула одобрено је 126 рјешења за 95 дјеце јер су нека на лијечење ишла више пута.
ЈУ Фонд солидарности за дијагностику и лијечење обољења,стања и повреда дјеце (Фото: fondsolidarnosti.com) -
ЈУ Фонд солидарности за дијагностику и лијечење обољења,стања и повреда дјеце (Фото: fondsolidarnosti.com)

Из Фонда солидарности су позвали родитеље да им обрате како би се информисали о свим могућностима финансирања лијечења у иностранству јер је у посљедње вријеме у медијима уочен повећан број апела за прикупљање новчане помоћи за лијечење дјеце у иностранству, а да при томе Фонд није добио захтјеве родитеља за финансирање лијечења.

- Позивамо све родитеље да се прво обрате нашој установи како би се информисали о свим могућностима финансирања лијечења у иностранству - рекли су Срни у Фонду солидарности.

У Фонду су навели да је и интернет страница ове установе намјенски креирана за родитеље да би они на што једноставнији начин били упознати са процедуром лијечења у иностранству, па се сви детаљи могу пронаћи и на порталу www.fondsolidarnosti.com.

Фонд солидарности у потпуности сноси трошкове лијечења дјеце којима је одобрено лијечење у иностранству, као и трошкове смјештаја пратиоца уз дијете, а по потреби се обезбјеђује и стручна пратња.

- Приликом оснивања овог фонда један од основних циљева је био да престане потреба да се дјеца лијече у иностранству путем хуманитарних акција. Сматрамо да је тај циљ и постигнут и да је Република Српска системски ријешила проблем лијечења дјеце у иностранству, а хуманитарне акције за лијечење дјеце су сведене само на спорадичне и све рјеђе случајеве, што није случај у земљама нашег региона - напоменули су у Фонду солидарности.

Да је Фонд оправдао улогу, додали су, потврда је и чињеница да се сада у Републици Српској више организује хуманитарних акција за лијечење дјеце из земаља региона, путем хуманитарних базара и слично, а не за дјецу из Републике Српске.

- Рад Фонда солидарности је у потпуности транспарентан, а све значајне информације доступне су на интернет страници овог фонда, као и стање на рачунима Фонда, те сви изводи из банака како би јавност имала увид у све уплате и исплате из Фонда. Такође, доступна је и листа свих одобрених рјешења, са називима установа у које су дјеца упућена, трошковима лијечења и слично - напоменули су из ове здравствене установе.

Трошак Фонда солидарности у овој години за лијечење и дијагностику износи око 1,3 милиона КМ, а најскупље лијечење је било у Турској у износу од око 58.000 евра.

- Међутим, поједина дјеца се лијече у континуитету, дакле, одлазе више пута на лијечење у иностранству и до сада је, примјера ради, за нека појединачна лијечења попут лијечења у Израелу у овој и прошлој години издвојено више од 1,5 милион КМ - напоменули су у Фонду солидарности.

Најчешћи разлози за упућивање на лијечење су били у склопу лијечења дјеце обољеле од малигних болести, урођених ортопедских аномалија, болести ока и других обољења. Дјеца су најчешће упућивана на лијечење у Србију, Словенију, Њемачку, Турску и слично.

Из Фонда солидарности су навели и да је у јуну, уз подршку Владе Српске и друштвено одговорних компанија, за родитеље и дјецу која су се лијечила посредством овог фонда организован излет Буквалеку код Бањалуке.

- То је била идеална прилика да се сви окупимо на једном мјесту, а да повод нису доктори и лијечења. Фонд солидарности ће настојати да овакве излете организује и у наредним годинама, јер нам је у циљу да Фонд не буде само финансијска подршка овим породицама, него и свака друга подршка која им је потребна у овим тешким животним ситуацијама - појаснили су у овој здравственој установи.

ДО САДА ФИНАНСИРАНО ЛИЈЕЧЕЊЕ УКУПНО 430 ДЈЕЦЕ, УТРОШЕНО 18 МИЛИОНА КМ

Од почетка рада Фонда солидарности, тачније од 1. јануара 2018. године, финансирано је лијечење и дијагностика у иностранству за 430 дјеце до 18. године старости, а одобрено је укупно 691 рјешење, с тим да су нека лијечења продужавана више пута.

За сва ова лијечења Фонд солидарности до сада је издвојио више од 18 милиона КМ.

Прошле године Фонд солидарности одобрио је укупно 227 рјешења, за 183 дјеце, којима је одобрена дијагностика и лијечење дјеце у иностранству, а тај број значајно је повећан у односу на 2020. годину, када је Фонд донио 153 рјешења.

Од 227 рјешења, њих 148 се односило на лијечења, а 79 рјешења су издата за дијагностичка /генетска/ испитивања у иностранству. За дијагностику и лијечење у прошлој години Фонд солидарности је уплатио око 7,9 милиона КМ.